*
Борба с вредителите

МИНИСТРИТЕ - ОТ НИВА НА НИВА И ОТ ПЛАЖ НА ПЛАЖ

|
МИНИСТРИТЕ - ОТ НИВА НА НИВА И ОТ ПЛАЖ НА ПЛАЖ

Юлиана Колева
Дневник

Въпреки летния сезон и отпуските, водещите фигури във властта така и не си дадоха почивка от имиджови акции навсякъде из страната, а и извън нея. Някои съчетаха пътувания до морето или до олимпийската столица Лондон с широко огласявани от пресцентровете им срещи и прояви.

Традиционно първенец по запомнящите се разговори и обещания, премиерът Бойко Борисов това лято не е толкова активен. Впечатление направи посещението му в Лондон малко преди закриването на летните олимпийски игри. И то поради уточнение за програмата му, разпространено от правителствената пресслужба.

На фона на неофициалните коментари, че визитата ще бъде съчетана с гледане на интересните за премиера спортни събития, пресцентърът на кабинета побърза да уточни, че "поради натоварената програма на посещението в Лондон на министър-председателя Бойко Борисов – разговорите с колегата му Дейвид Камерън и другите работни срещи, които ще проведе делегацията ни, премиерът няма да има възможност да посети Олимпийското село и да присъства на състезания от игрите".

Борисов все пак намери време да се срещне с олимпийците на закуска с кафе. И обеща една зала за волейболната федерация, един боксов мач за Кубрат Пулев, разговаря и насърчи всеки от присъствалите и им разказа няколко истории от годините си на спортист и срещите си с европейски премиери.

Премиерът отдели още време за спорта - той представи "Пристанище Варна" като новия спонсор на баскетболния "Черно море". Борисов обясни, че е бил помолен за съдействие от президента на "Черно море" Симеон Варчев и в продължение на година е търсил спонсор. След като не е успял да намери, той изпратил министъра на транспорта Ивайло Московски да преговаря с ръководството на "Пристанище Варна".

И тази седмица Варна е в програмата му - от пресцентъра съобщиха, че на 15 август той ще е в града по случай празника му. Планирано е посещение на новостроящия се храм "Св. Прокопий Варненски" и откриване на разширението на детска градина.

След това премиерът ще пусне в експлоатация реконструирания участък на бул. "Ген. Колев" и околното пространство, ще открие многофункционалната спортната зала на Първа езикова гимназия в града, както и ще присъства на съвместното учение на военноморските сили и "Морска администрация" за търсене и спасяване по море.

А на следващия ден заедно с министъра на здравеопазването Десислава Атанасова се предвижда да открие нов скенер в МБАЛ "Св. Анна" във Варна.

Нямаше как министър-председателят да не намине и към новата отсечка на метрото - негова основна гордост, и да инспектира как върви работата преди откриването на втория метродиаметър. Там в понеделник отброи 17 дни до откриването на "мечтата, която имаха софиянци".

Доста повече време в Лондон покрай олимпийските игри прекара президентът Росен Плевнелиев, който летя до Великобритания два пъти - за откриването и за закриването. При първото си посещение впечатли с поканата към кралицата на Великобритания Елизабет Втора да посети България. Това той направил на приема при Нейно величество, а впоследствие щял да изпрати и писмена покана.

Плевнелиев се върна за кратко в България, но след това замина отново за Лондон, където изкара около 4 дни, за да изчака закриването на игрите.

В летните месеци президентът се запъти към морето, където от средата на юли администрацията му отваряше мобилни приемни за граждани. По Черноморието го завари и атентатът край Бургас. Той също отиде да види ситуацията на място.

Струпването на огромен брой държавни мъже на летището край Сарафово също стана повод за критики. А някои експерти коментираха, че политиците не само нямат място на подобен инцидент, но и дори пречат.

Въпреки редицата контролни органи, чиито ръководители са на подчинение на съответните министри, членовете на кабинета предпочетоха да застанат пред медиите и да оглавят инспекциите, а не да разчитат на специализираните звена.

Сигурно най-дълго ще се помнят изявите на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Притеснени от резкия и непрекъснат скок на храните Найденов и правителството обещаха и предприеха няколко доста оспорвани стъпки. Беше съобщено, че ДАНС и данъчните ще проверяват производителите и продавачите на млечни и месни продукти.

Найденов се споразумя и с големи търговски вериги да замразят цените на основни стоки. Икономистите обявиха, че така ще фалират производители и малки фирми и ще се стигне до толерирани от държавата картели.

Стъпката не даде особен резултат, а и след нея продължиха съобщенията, че цените растат. Което провокира Найденов две седмици след уговорките с веригите да попромени мнението си: "В последните седмици цените буквално са полудели. Те не трябва да слушат министъра, а да слушат пазара и това е факт и никой не го оспорва", заяви пред "Нова телевизия" министърът. "Ние никога не сме имали амбицията като кабинет, като екип по някакъв начин да влияем цените", каза Найденов.

Новата първа грижа на министъра вече е зърнопроизводството. Вчера той реши да провери на място състоянието на реколтата от царевица и слънчоглед, като ще посети нива край град Раковски.

Преди време Найденов пристигна на пристанище Варна, за да обяви началото на масови проверки на търговията със зърно.

И министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова не спря да инспектира това лято. Оказа се, че в нейно присъствие в средата на лятото се откриват редица нарушения. Тя обяви, че ще бъде прекратен договорът за концесия на къмпинг "Каваците Север", че са се увеличили с близо 60 на сто сергиите и други временни обекти около централния плаж на Лозенец, че заведенията на плажа са с близо 50% площ над допустимата по закон. На следващия уикенд Павлова беше пък на Северното Черноморие, където похвали концесионерите, но откри нарушения на "Кабакум"

Финансовият министър Симеон Дянков от различни места из страната обеща вдигане на пенсиите. Неотдавна във Варна той съобщи, че планираният ръст на икономиката на България за 2013 година е около 1.8 процента. И не забрави да подчертае, че вдигането на доходите, "особено на пенсионерите", ще има положителен ефект върху потреблението.

Дянков беше обявен от министъра на културата Вежди Рашидов и за главен археолог на България заради отпусканите от него средства за разкопки и съпътстващи дейности.

И Рашидов проверяваше в своята област и пак по морето. В началото на седмицата например той беше във Варна, където нагледа как вървят ремонтът и модернизацията на основната сцена на Драматичния театър "Стоян Бъчваров".

Постараха се и общинарите на ГЕРБ в София. Покрай надигащите се протести заради вдигането на цените за паркиране те обещаха да предложат съветниците в столицата да не могат да паркират безплатно в синята зона.

И всичко това в традиционно скромния откъм новини и събития летен сезон. Как ли ще се отрази на министрите наближаващият предизборен период? А какво ли ще се случва непосредствено преди гласуването, за когато още отсега се насрочват разнородни откривания, пускания и рязания на ленти.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар