*
Борба с вредителите

МИНИСТЪР ТОТЮ МЛАДЕНОВ ОТКРИ ЦЕНТЪР "ДОМАШНИ ГРИЖИ" ВЪВ ВРАЦА

|
МИНИСТЪР ТОТЮ МЛАДЕНОВ ОТКРИ ЦЕНТЪР "ДОМАШНИ ГРИЖИ" ВЪВ ВРАЦА

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов откри официално днес Център „Домашни грижи“ в гр. Враца. Центърoвете „Домашни грижи“ се реализират в рамките на проект „Домашни грижи за независим и достоен живот“, който Българският Червен кръст осъществява в партньорство с Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването и Швейцарският червен кръст.

Проектът, който стартира през януари 2012 г. и ще продължи до юни 2015 г. е на обща стойност 2 313 037 швейцарски франка и предвижда изграждане на общо четири Центъра в общините – Враца, Бяла Слатина, Оряхово и Криводол.

„Ние ще направим всичко възможно този пилотен проект в област Враца да успее. В четирите Центъра ще се предлагат интегрирани социални и здравни услуги за 400 възрастни хора, което ще осигури заетост общо на 50 души“, каза министър Младенов при откриването. Той припомни още, че съвсем скоро община Враца подписа договор на стойност над 246 хил. лв. по схема „Помощ в дома“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ за предоставяне на социални услуги в домашна среда.

„Този проект е пример, за това че когато се обединяват усилията на институциите, неправителствения сектор и местната власт резултатът е видим“, допълни председателят на БЧК г-н Христо Григоров.

Н.Пр. г-жа Регина Ешер, посланик на Конфедерация Швейцария в България пожела успех на проекта и да постигне устойчивост, за да се разпространи в цялата страна.

Целта на проект „Домашни грижи за независим и достоен живот“ е да подпомогне въвеждането в България на модел за комплексно предоставяне на здравни грижи и социални услуги по домовете, като форма на дългосрочна грижа за възрастните хора над 65 г. с хронични заболявания и трайни увреждания при отчитане на специфичните нужди на ромската общност. Функционирането на Центровете ще даде възможност на над 400 души да получават редовни професионални грижи в домовете си.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар