*
Борба с вредителите

МАЙКЪЛА ПРЕД SILENTBET: В ЛЕВСКИ ВИНАГИ ИМА ПАРИ, СТАНИСЛАВ ИВАНОВ ЩЕ Е В ЛУДОГОРЕЦ СЛЕД ГОДИНА

|
МАЙКЪЛА ПРЕД SILENTBET: В ЛЕВСКИ ВИНАГИ ИМА ПАРИ, СТАНИСЛАВ ИВАНОВ ЩЕ Е В ЛУДОГОРЕЦ СЛЕД ГОДИНА

Георги Илиев – Майкъла е легенда на ЦСКА и бивш директор на „червените“. Той даде интервю пред Силентбет, в което коментира случващото се в родния футбол.

Г-н Илиев, как оценявате Вие избора на Ясен Петров за национален селекционер?

Ние пробвахме почти всички. И то имена като Матеус и всички наши звездни специалисти. Време е да се разбере, че не е проблемът в треньора, а в играчите, които имаме. Който и да е треньор, резултатите ще са ясни.  

Ясен бе приет доста по-добре от други кандидатури.

Да, така е, но няма какво да направи без силни Левски и ЦСКА с български играчи. Да не ги изреждам всички, които бяха дори в по-близки времена. Не става без Левски и ЦСКА. Провинциалното мислене е временно – за един-два мача. Славия и Левски започнаха да залагат на българи. Славия го прави отдавна, а така се чувстват по-добре, по-малко разходи имат. Бюджетът на клуб с чужденци като ЦСКА е 15 милиона, на Славия е два милиона. Всеки се съобразява с парите, които има. Лудогорец е бизнес проект, основно с чужденци. Но в цял свят е така – включително Реал и Барселона. Когато искаш успехи залагаш на чужденци, защото са много по-добре подготвени. Да, има и кухи трансфери на чужденци, които са само схеми, но виждаме, че в България ние нямаме качествени футболисти. Това, което излиза от школите е на много ниско ниво. Те нямат качества за професионалния футбол.

Ако в ЦСКА махнат чужденците какво ще стане?

Вече имаме колкото Лудогорец – по 7-8 играят на мач, а преди говорехме за разградчани, че са така. И в Левски бяха така, но Васил Божков замина на почивка в Дубай. Иначе и те щяха да са така.  

Защо чужденците са по-качествени?

Защото са подготвени, по-добре и по-професионално тренирани. Имат бази, треньори, възстановяване, всичко. Има едно предаване „Кошмари в кухнята“. Нека да направят едно предаване „Кошмари в детско-юношеския футбол“. Да се види какво се случва. Точно като там – кухните в ресторантчетата. ЦСКА допреди 5 години нямаше къде да тренира – ходеха по Волуяк и насам натам. Левски имаше един терен с изкуствена трева, който беше на 17 години, беше мокет. Само Славия си направи школа с терени, условия. И си продава, няма кредити, няма задължения.   Онзи ден излезе информация за Реал и Барселона и техните дългове. Така, че това не е само тук. Разбира се, те имат милиарди дългове. Това не трябва да притеснява никого. Всяка фирма работи с кредит, няма как да оцелее иначе. Футболът е бизнес.  

Когато казвате за базите, някой веднага може да отвърне, че примерно Вие сте станали футболист на сгурия. Значи преди е можело?

Веднага казвам – тогава условията, които ЦСКА имаше, бяха фантастични. Имахме храна, витамини, кондиционен треньор, ползвахме базата на мъжете. Когато станахме шампиони 79/80 и бихме Нотингам, имахме по-добри условия от тях. Те дойдоха да видят какво имаме в базата – барокамера, храна за всеки ден, план за ядене. Тогава беше супер – спортът беше държавна политика. А сега не е и това е най-голямата грешка. Закриха спортните училища, закриха футбола и спорта като цяло в училищата. Закриха и спортните роти. Сега треньорите са неподготвени, но те казват, че нямат условия и са прави. Трябва на всеки лев да се отделят 20% за децата.  

Кой трябва да се намеси? БФС?

Нека не бъркаме футболния съюз с работата на клубовете. БФС какво да ги учи? Те трябва да идват научени в националния отбор. Основният проблем са клубовете. Литекс имаше най-добрата школа и се надявам, че с идването на Гриша Ганчев, който вече пета година е в ЦСКА, ще пренесе това и тук. Но в Ловеч имаха по-добри условия. Вадеха най-добрите футболисти, дано скоро и „червените“ сме на това ниво. Вече има почти прилични условия за това.  

А кога ЦСКА ще пребори Лудогорец за титлата?

Тази година ни е най-големият шанс. Ако сега не го направим, следващите пет години няма да успеем. Те ще вземат мерки веднага. Малко закъсняха да подменят една част от играчите, които са на по 35 години. Но те вече се задействаха и ще купят няколко играчи за 4-5 милиона и готово. Там се действа много професионално. Но нямат един изкаран от школата играч. Обраха най-доброто от България, но нищо не се случи с тази школа. Нямат един в първия отбор. Обиграват юноши и ги пускат под наем.  

Наскоро бяхте казали, че пари в Левски има. Още ли сте на това мнение?

Разбира се, че има. Сега ще видите един преобразен Левски. Наско Сираков никога няма да остави нещата така. Той е един отличен мениджър, не говоря за собственик. Собственикът трябва да има едни 100-150 милиона на година, за да може да издържа истински и да развива Левски или ЦСКА. Да дава 15-16 милиона на година в тези клубове. Но спортно-технически Наско ще вкара дисциплина и ще вземе играчи. Там пари винаги ще има. Не са като ЦСКА в момента, но има. Левски е отбор на държавата и винаги ще има подкрепата.

Но те всички са на държавата – който има бизнес с нея, той е спонсор на клуб.

Основното е, че ако нямаш бизнес с държавата, не можеш да издържаш клуба. Споменете си миналото – всички собственици са били с бизнес с държавата, иначе няма как да вадят 15 милиона.   В Ботев (Пловдив) дойде руски милиардер, а не се знае дали има бизнес с държавата. Това е някаква модификация. Бил е в клубове, те са фалирали. Търси бизнес тип ферма – да произвежда и да продава. Ботев винаги е бил клуб, който създава играчи. „Канарчетата“ имат една от най-добрите бази в България и Зингаревич се надява да обиграва от другите си клубове играчи, да изгражда и продава. Не виждам какъв друг може да му е случаят. Това е бизнес, не е дошъл да ги прави шампиони. Но в България трудно. Ние сме с труден манталитет, особено в клубовете в провинцията. Не съм убеден, че ще успее, но му желая успех. Ние не сме изкарвали футболист от Стилиян, Мартин и след тях Ивелин Попов. Това е. Нямам спомен откога не е излизал някой.  

Сега май има добро поколение, гледаме младежкия национален отбор. Къде е това добро поколение?

Това е само при вас журналистите. Някой изиграе един добър мач и го правите звезда. Ти нали чу какво каза Краев? Че трябвало България да се гордее с него. Майко мила! Ми ние какво да кажем – бихме Нотингам, Ливърпул, Реал, Монако… а той бил играел в Шампионска лига.

Може би това момче Станислав Иванов, което отиде в САЩ.   Направи ли грешка с този трансфер?

Не, това е схема. След няколко месеца ще е в Лудогорец. Същата работа като нашия. Виждаш и играч, който продадохме за три милиона (б.а. Кирил Десподов) в Италия. А той се върна, за да играе в Лудогорец. Отива да тренира един ден в Италия и казва, че това е като един месец в България.  

Нали нашите треньори ходят на семинари и обучения в чужбина?

Ходят, за да си вземат командировъчните. Нашата треньорска школа е безобразна. Може да имаме някакви проблясъци, но е много рядко. Нямаме и условия. Един на 12 години не мисли професионално. Балъков направи план за пет години за националния отбор, да се работи по една методика навсякъде. Ние я нямаме тази методика, не му обърнаха внимание. Някой треньор искаш да го посъветваш нещо,а той ти вика: „Кой си ти, че да ме учиш“?. Но каквото и да си говорим, без намесата на държавата нищо няма да се оправи. Може ли Албания, Косово и Македония да имат стадиона за приказ, а ние нямаме нито един. Говорим за база, а само Лудогорец тук има такава наистина професионална. Това е! Бях в Разград на 10-ия ден откакто станах директор в ЦСКА. Отидох и ми стана жал за ЦСКА. Разликата беше все едно между Москвич и Мерцедес. В Разград всичко е по-час и всеки работи. Там децата има тренировка, обяд, почивка и пак тренировка. Всичко по план. Опитах в ЦСКА да го направя това, но за 7-8 месеца какво толкова да направя? В ЦСКА минаха 140 милиона за 10 години и нито един лев не беше инвестиран в школата.  

Какъв профил трябва да бъде новият президент на БФС?

Най-важното да е работил нещо. А те последните 2-3 години нищо не са работили. Бербатов задължително трябва да е там. Но той иска да стане треньор в Англия. Той трябва да стане вицепрезидент на БФС, но не и президент. Емо Костадинов също е огромен професионалист. Но какво значение има БФС? Футболният съюз не е мерилото. Клубовете са тези, които трябва да започнат промяната. Бази, треньорите по 3-4 месеца в годината в чужбина. Но без държавата нищо няма да стане. Всички се борят сега за президент на БФС, но какво ще променят. Боби Михайлов беше отличен президент с позиции в УЕФА. Той какво да направи? Аз ви казах, ще прехвърля шеф Манчев във футбола и ще направя предаване. Иначе не виждам никаква перспектива.  

Няма никакъв оптимизъм във Вас?

Никакъв! Кой ще промени нещо? Няма кой. Да се намесва държавата и спортното министерство. Да помогнат, да построят базите за децата. А то сега само по селата терени по програми, приятни, кокетни съоръжения. И там сега се разкарват овце.

Source: https://silentbet.com/bg/michael-georgi-iliev-v-levski-vinagi-ima-pari-stanislav-ivanov-skoro-v-ludogorets/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар