*
Борба с вредителите

"МАСАЛА" ЧАЙ

|
"МАСАЛА" ЧАЙ

Може би сте опитвали този чай от подправки в екзотичен ресторант или по време на някое дълго пътуване в Азия. Познат е под много имена, включително и Хималайски чай, но основното в него е наличието на стоплящи подправки и запомнящ се аромат, който напомня за коледен уют. Затова ви го предлагам сега – преди празниците, пък и защото този чай гони настинка и кашлица като магически сироп.

Всяко семейство и ресторант си имат своя собствена рецепта, но най-често тази лечебна и вкусна напитка се приготвя от кардамом, канела, джинджифил, анасон, черен пипер и карамфил.
Тук ще ви споделя рецептата, която най-често приготвяме в нашия дом, но с добиването на опит ви съветвам да експериментирате и да намерите своята версия.

За 4 чаши чай:

6 чаши вода
2 дълги пръчки канела
5 тънки резенчета корен джинджифил
5 шушулки кардамом
5 карамфила
5 зрънца черен пипер
3 зрънца бахар
1 чаша мляко
Мед на вкус

Сложете водата в подходяща тенджерка за да заври. Добавете всички подправки и леко намалете котлона, така че да къкрят тихо за около 25-30 мин. Прецедете чая и го налейте в кана. Добавете млякото и меда на вкус. Сервирайте горещ.

Ако имате желание да експериментирате, може да добавите и други съставки: индийско орехче, звезден анасон, ванилия, черен, зелен чай или ройбос. Вариациите са безкрайни и зависят само от вас. Комбинирайте чая с коледен кейк или меденки с канела и се насладете на срещата на тези топли аромати в приятна компания!


ОЩЕ ОТ "ЛЕСНО И ВКУСНО"

box_title_arrow.gifНапиши коментар