*
Борба с вредителите

МАРКОВСКА ЛЪЖЕ НАХАЛНО. А В НЕЙНА ЗАЩИТА НАПРАВИХА ШИРОКА КОАЛИЦИЯ

|
МАРКОВСКА ЛЪЖЕ НАХАЛНО. А В НЕЙНА ЗАЩИТА НАПРАВИХА ШИРОКА КОАЛИЦИЯ

Иван Бакалов
e-vestnik


Тази жена не е достойна нито за Конституционния, нито за Върховния съд

Съдийката от Върховния административен съд Венета Марковска, вече член на Конституционния съд, посрами цяла България.

Европейската комисия се занима с нейния злополучен избор и заплаши, че ще има междинен доклад за напредъка на България. Но от това на Марковска не й трепна окото. Тя продължи да говори със самочувствие на несправедливо оклеветена от някакъв донос и да се държи нападателно.Искра Фидосова не допусна в парламента Марковска да дава обяснения за сигналите срещу нея и да отговаря на въпроси. И така тя беше избрана за член на Конституционния съд с най-много гласове - на ГЕРБ, но подкрепена от ДПС и част от БСП.Това предизвика реакцията на Брюксел. И в отговор без свян нейният избор започнаха да защитават Румен Петков, Искра Фидосова, Яне Янев, Цветан Цветанов, независими депутати.Тъй като управляващите владеят медиите, за 3 дни по всички телевизии, радиа, медии се чуваха гласовете на адвокатите на Марковска. Дори много зрители и слушатели не разбираха какво става и какви са тия обяснения, защото преди това не бяха информирани от същите тези медии какъв е проблемът с Марковска.Цветан Цветанов дори нахално каза, че изказването на говорителя на Еврокомисията по повод избора на Марковска не било официална позиция. Което предизвика допълнително изявление от Брюксел, че това е официалната позиция на комисията.А видната парламентаристка и гуру на т. нар. монтанско право в българското законодателство Искра Фидосова изпрати писмо до Брюксел, в което обяснява, че Марковска е безукорна и чиста.
Дебилни български политици…Какъв е наистина проблемът с Марковска?Създателите на филма „7 часа разлика” сякаш нея са имали предвид за образа на съдийката, изиграна от Ваня Цветкова.За десетина дни Марковска излъга поне три пъти публично пред медиите и в парламента за важни неща, които поставят под въпрос качествата й да бъде член на Конституционния съд.

Тя заяви, че не познава адвоката Румен Еленски. За него я упрекват, че двамата имали комбина за разни дела във и извън съда. Адвокатът не е случаен – защитавал е Ахмед Доган, върховния съдия Веселин Пенгезов и председателя на Софийски градски съд Владимира Янева.Марковска заяви още, че адвокатът Еленски не се е явявал по дела при нея като съдия.Оказа се, обаче, че не само го познава, ами и двамата са купила общ имот от 2,5 дка на морето за 3200 лева. А проверка на в. „Капитал” показа, че същият адвокат Еленски се е явявал поне на 5 дела, гледани от Марковска, и ги е печелил.Марковска каза, че не познава и бизнесмена Георги Георгиев, за когото съобщиха, че се е застъпила лично пред зам.-министрите на вътрешните работи, заради скандал с полицаи при пътна проверка. После каза, че въпросният Георгиев имал общ бизнес със сина й, ама какво от това. Заяви също, че не е ходила при зам.-министри да се застъпва за него. Единият зам-министър обаче я опроверга и обясни как тя е ходила при него и колегата му точно да се застъпва за въпросния Георгиев и компанията му, спрени при пътна проверка.В отговор без свян Марковска заяви, че ходила при зам.-министрите, но за да си поиска личната карта, която била в проверяваната кола.След тези лъжи е съвсем ясно, че тази жена не трябва да остава нито в Конституционния съд, нито във Върховния административен съд, чийто зам.-шеф беше досега. Това ще бъде обида за правосъдието, обида за обществото като цяло.

Случаят ще е и тест за България. В защита на Марковска се оформи широк фронт, в който са оплетени ГЕРБ като парламентарно мнозинство и чрез свои лидери като Цветанов, Фидосова, оплетени са ДПС, част от БСП, независими като Яне Янев и др. Много странна коалиция. За какво? Просто ей така, за една съдийка? Тук се крие нещо голямо. Какво ли знае тази Марковска и какви ли услуги е правила на политици от всякакви цветове.Дали тази странна коалиция ще има наглостта да продължи да се противопоставя на Европейската комисия в защита на една „наша другарка”, която ни е вършила работа и тепърва ще ни върши в Конституционния съд?Много особено се изказа и премиерът Борисов. Той дни наред мълча за набиращият скорост скандал и вчера на пресконференция заяви, че за пръв път имало „абсолютно прозрачна процедура по избора на съдии”. А това срещу Венета Марковска били клевети. Но веднага след това каза: „Ако има капка истина – тя трябва да се оттегли, това е нейно право. Аз съм я поканил днес и тя е чула тези думи от мен.”Евентуална оставка на Марковска още преди да е положила клетва като Конституционен съдия ще означава, че Брюксел все пак има някакво влияние над България. Или, по-точно, че Борисов и камарилата около него се страхуват от Брюксел. Лошото е, че те готвят не по-малко спорен избор на главен прокурор, за който обаче Брюксел няма да реагира, след конфликта за съдия Марковска.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар