*
Борба с вредителите

МАРК ГРЕЙ: НОРМАЛНО Е ЕК ДА ПИТА, АКО ПОЧТЕНОСТТА Е ПОСТАВЕНА ПОД ВЪПРОС

|
МАРК ГРЕЙ: НОРМАЛНО Е ЕК ДА ПИТА, АКО ПОЧТЕНОСТТА Е ПОСТАВЕНА ПОД ВЪПРОС

Диана Чепишева,

кореспондент на БНР в Брюксел

Европейската комисия потвърди намерението си да изготви извънреден мониторингов доклад за България по въпросите на правосъдието и вътрешния ред, ако страната не успее да разсее съмненията, че парламентът е избрал за членове на Конституционния съд хора със спорна репутация. Говорителят й Марк Грей обясни защо това е толкова важно за ЕК в интервю за БНР.- Предполагам знаете, българският министър-председател призова комисията ясно и официално да каже какви съмнения и тревоги има. Бихте ли дали детайли за тези съмнения и тревоги?


- Комисията изрази своята загриженост от това, че имаше твърдения за търговия с влияние и корупция срещу един от кандидатите за Конституционния съд. Ние няма да навлизаме в детайли за качествата на въпросната личност. От българските власти сега зависи да решат как да продължат напред. За комисията е достатъчно да постави въпросите за процедурите, изследвани от парламента и да постави въпроса – дали е имало подходящите последици от тези твърдения? Това е нашата загриженост. В много случаи ние сме избягвали да навлизаме в коментари за отделни личности. Но е нормално, в съответствие с нашите отговорности да изразим загриженост, когато има твърдения и когато имаме притеснения дали те са били последвани правилно от парламента.


- Съобщихте ли по някакъв начин за своята загриженост на българските власти, преди и след вота?


- Мисля че по време на целия процес на механизма за сътрудничество и проверка, имаме редовен диалог. Не знам дали индивидуални въпроси са били поставяни в отделни моменти. Знам, че този въпрос, за твърденията, е бил поставен в различни моменти, но не мога да ви кажа точно кога.


- Председателя на Правната комисия в българския парламент изпрати писмо на председателя Жозе Барозу обяснявайки процедурата, логиката за нея и че дамата, за която става дума има безупречна репутация. Получихте ли това писмо? И имате ли вече уверенията, от които се нуждахте?


- Не сме получили това писмо.


- Много български политици от различни партии вярват, че тази личност наистина е безупречна и, че е оклеветена. Разглеждате ли и тази възможност?


- Отново, както вече подчертах, ние не коментираме отделната личност. Тревогите, които изразихме имат връзка с въпроса дали парламента е следвал правилните процедури, в контекста на сериозните твърдения, които се правят за някой, който се назначава на много значима позиция в българската администрация. Нормално е ние да изразим тези тревоги. Комисията няма никакви намерения да навлиза в коментари за отделна личност. Но, ако почтеността е поставена под въпрос, ако има въпроси за корупция, нормално е комисията да пита дали е имало подходящите последици.


- Ще бъде ли това наистина достатъчна причина за допълнителен доклад за България?


- Както ясно казахме миналата седмица, тази опция съществува. На този етап няма план за допълнителен доклад, но тази опция винаги е съществувала и все още съществува. И ние ще преценим на базата на събитията дали това се налага.


- Бяха изразени известни съмнения дали ЕК има правни основания да изготвя допълнителен доклад, след като сама обяви, че следващия ще е в края на 2013 година.


- Правната база не е под въпрос. Когато механизма беше създаден, в него беше предвидено комисията да изготвя доклади редовно, поне два пъти годишно. Комисията има способността да подготвя доклади във всеки един момент и ние ще направим това в зависимост от събитията в България.


- Сега по отношение на обхвата на събитията, които следите. Според българския вътрешен министър българските журналисти и конкретно националното радио ще е по-добре да ви попитат каква е позицията ви по делото САПАРД? По това, че съдията, който издаде присъдата се издигна или каква е позицията ви за оправдаването на ексвоенния министър Николай Цонев? Така че – каква е вашата позиция?


- ЕК направи цяла серия изявления по голям брой случаи, включително делото САПАРД. Правили сме това в различни моменти. Подчертавам отново, не коментирахме отделни личности, коментирахме конкретни ситуации и дали процедурите се следват. Мога да уверя всеки, който се интересува, че ние ще продължим да коментираме по случаи, процедури, които попадат в обхвата на механизма за сътрудничество и проверка. Това е точно това, което правим.


- Имате ли конкретни очаквания какво трябва да се случи в България след тези изявления на комисията за избора на нови членове на Конституционния съд?


- Не вярвам, че сега е работа на комисията да казва какво трябва да се случи оттук нататък. Това е работа на българските власти, на различните институции, в този случай на парламента да обмисли какво следва оттук нататък. Отново подчертавам, нашата работа е да разглеждаме какви са развитията и събитията и да коментираме, когато имаме притеснения. Това направихме миналата седмица. Сега от българските власти и конкретните институции зависи да решат какви ще са следващите им стъпки.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар