*
Борба с вредителите

МАРИЯ ГИГОВА ПРЕД NOSTRABET: РАДВАМ СЕ, ЧЕ АНСАМБЪЛЪТ ПОЛУЧИ ПРИЗНАНИЕТО, КОЕТО ЗАСЛУЖАВАШЕ

|
МАРИЯ ГИГОВА ПРЕД NOSTRABET: РАДВАМ СЕ, ЧЕ АНСАМБЪЛЪТ ПОЛУЧИ ПРИЗНАНИЕТО, КОЕТО ЗАСЛУЖАВАШЕ

Единствена, неповторима, харизматична. Това е Мария Гигова, иконата на художествената гимнастика в България. Трикратна световна шампионка и пример за подражание на поколения гимнастички. Именно заради такива като Мария момичетата от най-малки влизат в залата и тайничко се надяват да станат като нея. За много от тях пък след време гимнастиката се превръща и в призвание.

В ексклузивно интервю за НБ България Мария Гигова прави обзор на постигнатото от нашите грации през 2021 година, през която феновете на този атрактивен спорт бяха свидетели и на най-големия успех на ансамбъла.

Г-жо Гигова, българската художествена гимнастика изпраща успешна година. С какво ще я запомните?

-       2021-ва беше една от най-интересните години в историята на българската художествена гимнастика, тъй като постигнахме най-големия успех при ансамблите със спечелената олимпийска титла. Това е много сериозно и най-високо постижение, за което всички ние сме много щастливи и радостни. Това е върхът и кулминацията на една спортна кариера, която имаха нашите прекрасни момичета и те направиха възможно да се случи това с една сериозна мотивация, упоритост, вяра и любов към нашия спорт.

Как се чувствахте, докато гледахте страхотната игра на ансамбъла на Олимпиадата?

-       Усещах още след първото им излизане на олимпийския килим, че това ще бъдат шампионките и този отбор ще ни прослави и ще даде нов тон в развитието както на художествената ни гимнастика, така и на нашите ансамбли. Имах усещане, че ще бъдем първи, а и за всички бе известно, че през целия този сезон и последните четири години, този ансамбъл беше най-добрият в света, но поради едни или други обстоятелства, не можа да стане абсолютен световен шампион. Но те получиха признанието, което заслужаваха, на най-върховото състезание. Аз чувствах, че ще се преборят за титлата, тъй като имаха и благоразположението на всички в залата, на специалисти, на съдии, на ръководители. Всички те видяха и се увериха, че това действително е най-добрият отбор и това, което постигна, беше закономерно в тяхното развитие през целия им спортен път.

С какво този наш ансамбъл стана най-успешният и заслужи признанията на специалистите?

-       С голяма мотивация и влагане в тренировките, с огромно себеотдаване във всеки един момент от подготовката. Момичетата си гонеха целта с всички спортно-технически средства и я реализираха. Тази мотивация беше най-силното в този отбор, а най-показателното за тяхната кариера беше, че знаеха какво искат, към какво се стремят и как да го постигнат.

Как си обяснявате реакцията на рускините, които опитаха да омаловажат титлата на диамантените ни момичета в Токио?

-       Всеки е отговорен за своите действия, аз не мога да бъда съдник на никого. Но най-важно е, че нашият ансамбъл завърши безапелационно на първо място, независимо дали някой го признава или не. В спорта трябва да има спортменство, трябва да има фейърплей и трябва да се уважават както победителите, така и победените. Всеки можеше да бъде на почетната стълбичка, но нашите момичета показаха страхотна игра и силна хореография, и много професионализъм в работата на двете треньорки Весела Димитрова и Михаела Маевска и целия екип, който се грижеше за тяхната подготовка. Този труд трябваше да бъде уважен и аз го уважавам в най-голяма степен.

Какви са очакванията Ви от новия ансамбъл, след като техните предшественички вдигнаха толкова високо летвата?

-       Силният период за българските ансамбли започна още от предния отбор, воден от Ина Ананиева. Онзи ансамбъл спечели световната тила, Световната купа и куп медали както от европейски първенства, така и бронзово отличие от Олимпиада след равни точки с втория. Така че летвата беше вдигната още тогава. Когато дойде следващият отбор, той започна от по-високо стъпало да се изгражда и да доказва себе си. Сега имаме нов ансамбъл, за който е направена селекция от изключително талантливи гимнастички и аз вярвам, че също ще е успешен. Но нека да дойдат първите състезания и да се ориентираме къде сме ние. Надявам се, че подбраните момичета няма да отстъпят от високото ниво и дано да надградят.

Ще успее ли Весела Димитрова да изведе до триумфи и втори селектиран от нея отбор?

-       Трябва да вярваме, че ще го направи, да сме оптимисти. Аз съм най-големият опитимист, защото винаги съм вярвала в духа и силата на българската школа, и на всички онези, които работят за просперитета на нашия спорт.

Какво мислите за Боряна Калейн?

-       Един изключителен талант, който има амбицията да постигне отлични резултати. Тя го показва през годините и нейното развитие е възходящо. Имаше моменти, в които можеше да се представи по-добре и да спечели медал, но това е спортът. В спорта представянето зависи от много компоненти - ситуация, моментно състояние, върхова спортна форма. Много фактори оказват влияние върху това дали ще спечелиш медал от дадено състезание. Аз съм убедена, че Боряна ще бъде сред призьорите и ще стъпи най-високо на почетната стълбичка още през следващата година.

Тя взе медал от европейското, какво не й достигна за отличия от Олимпиадата и Световното?

-       Към това, което казах, мога да прибавя също стрес и силно желание да се окичи с медал, а не винаги психиката може да го понесе това. Но Боряна има блестящи представяния и много силни резултати и заслужава всички адмирации. Трябва да вярваме, че ще успее. Боряна е умно и интелигентно момиче, и знае какво трябва да подобри в играта си, за да печели медали и да е сред най-добрите.

Ако Дина Аверина преустанови кариерата си, възможно ли е Бубето веднага да стане най-добрата в Европа и света?

-       Боряна ще е една от най-добрите завинаги. Дали ще е Дина, или някоя друга руска гимнастичка, няма значение, защото в Русия правят сериозна селекция. Там между 15 хиляди избират пет, докато ние в България от 15 избираме пет. Русия има силна школа и ще показва силна гимнастика и занапред. Рускините са основните ни конкурентки за призовите места и ще останат такива. Няма да се откажат от това, което постигат.

Какво смятате за развитието на Татяна Воложанина?

-       Имаше много добро индивидуално присъствие на турнири и на световното, което се дължи на нейния изключителен талант. На Таня й трябват повече състезания и повече артистичност. Тя има техника на уредите и сложни съчетения, но трябва да постигне баланса. Времето работи за нея и може да очакваме да става още по-силна.

Г-жо Гигова, след такива големи постижения, увличат ли се все повече малки момиченца по Вашия спорт и спокойна ли сте за бъдещето на художествената ни гимнастика?

-       Неминуемо успехите водят до интереса на много малки деца да се занимават с този спорт. Той е много популярен у нас и съвсем нормало е популярността да води до привличане на кадри от ранна възраст. В клубовете има все повече нови деца и разширяването на основата на пирамидата води до едно цялостно положително развитие на художествената ни гимнастика.

Имаме ли перспективни състезателки и висока конкуренция, за да се произвежда качествен спортен продукт?

-       Определено имаме такива, а това, че се работи по единна програма в клубовете, помага за израстването на момичетата.

Разполагаме ли със способни треньори, които да развиват дарбата на тези талантливи момичета, за да могат след години да съхраняват традициите и да носят спортна слава?

-       В националите отбори са подбрани можещи специалисти, които са мотивирани, имат желание да работят и използват правилни методи за работа с гимнастичките, за да има желани резултати. В нашия спорт има специфика, и всичко трябва да е много прецизно и точно изпълнено, за да дойдат успехите. Тази красота, която виждаме, тя не се постига лесно, постига се с труд и детайлно изработване на съчетанията.

Осигурени ли са всички необходими условия на треньорите в клубовете, за да правят гимнастички?

-       Осигурени са и работата в клубовете е на високо професионално ниво. Изискванията към треньорите се повишиха и от клубовете вече идват по-подготвени гимнастички, като по този начин е малко по-лесно да се работи с тях в националните отбори. Важно е, че в клубовете знаят как да работят, за да създават гимнастички и да развиват таланта им. Както се казва, машината е задвижена, а колелото в историята на художествената ни гимнастика се върти.

Имахте ли възможност през последните месеци да разговаряте със световни знаменитости в гимнастиката и какво Ви казаха те за нашите състезателки?

-       Получих поздравления от всички специалисти, с които разговарям през последните месеци. Всички са единодушни, че българският ансамбъл е бил най-силният и заслужено е  спечелил първото място на Олимпийските игри. Това е една много висока оценка и аз много се радвам да чувам такива мнения, които изразяват емоции и обективност по отношение на нашите състезателки.

Г-жо Гигова,  какво искате да виждате от следващите ни поколения гимнастички?

-       Ние вървим по правилен път на развитие и този път не може да не доведе до успехи на гимнастичките ни. Отделно новият правилник, който се създаде в последните две години и влиза в сила от 1 януари, ще даде възможност да се развие компонента на артистичност при изпълнението, което малко липсваше. Смятам, че върху това ще работим, но ние имаме в това отношение едно по-високо стъпало на развитие от останалите.

Кое е то?

-       Показваме хореографии, които са на много високо ниво и те се оценяват от всички. Ние ще продължим да показваме красива гимнастика, сложна, темпераментна, динамична, с много сложни съчетания на уредите, което ще направи представянето на България много успешно, дори по-успешно, отколкото досега. За всички тези успехи в нашия спорт, заслугата е на професионалното ръководство на родната федерация в лицето на нейния президент Илиана Раева. Всичко, което тя прави, е успешно. Илиана сформира възможно най-добрия екип за спорта ни, който е сплав между хармония, музика, движения, талант и любов. Този перфектен екип работи вдъхновено, като всички са отдадени на своята работа и осъществяване на плановете и проектите.

https://nostrabet.com/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар