*
Борба с вредителите

МАЛКО ПАРИ ЗА УСВОЯВАНЕ

|
МАЛКО ПАРИ ЗА УСВОЯВАНЕ

Румен Белчев
Стършел

Ако се вярва на иначе сериозния парижки "Монд", не само ние - и президентът Обама го е закъсал яко с допитванията до нацията. Група ентусиасти организирали подписка в интернет с искане правителството да финансира построяването на огромна военна космическа станция - досущ като "Звездата на смъртта" от "Междузвездни войни". И събрали почти 40 000 подписа!

Само за справка - според енциклопедиите филмовата военна база била с диаметър към 164 километра, а според изчисленията на специалистите построяването на нещо такова би струвало към осем милиона милиарда долара. Бедният Обама!

Нашите мащаби са по-скромни, затова можем да си позволим да си организираме референдум дали да си строим "Белене" или да не си строим. Всъщност - питанката беше променена така, че както и да гласуваме, все тая, а "Белене" пак няма да се строи.

Около четиринайсет милиона ще отидат за хонорари на членовете на избирателни комисии, печатане на бюлетини, преброяване и обработка на резултатите.

Само за справка - преди две седмици ни проглушиха ушите с успехите на "Българската Коледа" - за месец и нещо хората с волни пожертвования събраха към милион и четиристотин хиляди за лечение на болни деца. Но да се противопоставят болни деца на безсмислен референдум е популизъм! Когато става дума за тежката дума на народа - на нас нищо не ни е скъпо!

Направи ли ви впечатление, че на първите дискусии по телевизиите всички участници приказват един през друг, та нищо не им се разбира?

Отговорът е прост - не става дума за простащина, а отново за пари. Според приетата от Министерския съвет тарифа за участие в дискусиите в, примерно, националната телевизия всеки заплаща по 180 лева на минута. В събота и неделя - 200! Малко по-евтино, но пак скъпичко излиза и в другите големи телевизии.

Как да оставиш опонента да говори - ти си си платил!

Свиквате митингче и искате да се отрази?

Няма проблем - хиляда лева на минута и цялата държава ще види лика ви скромен. Близката до сърцата ни ТV 7 ще ви прослави малко по-скъпо - за 1800. Без ДДС.

Платили сте си да ви направят клип?

Ама моля ви се - има даже намаление на основната рекламна тарифа - няма и три хиляди на минута! bTV прави даже и 15 % намаление в цената!

Референдум е това, проява на гражданското общество, не кандърма да си купим поредната изключително ароматна тоалетна хартия!

Който си плати повече - той ще бъде по-убедителен, който няма парици - да си кюта в кюшето! Гражданското общество не е за бедняци!

Смешното е, че Сметната палата окуражително заяви, че няма да проверява харчовете на инициативните комитети - нямало законово основание.

Комитетите по закон имат право да изпукат до 2 000 000 за агитация.

Безотчетно, както се оказа.

Но на нас и това не ни е скъпо - само и само да се чуе гласът на народа - дали иска да развива онази енергетика, за чието име вече се скараха, или да не се развива.

Важното е да се подгрее електоратът преди последния и решителен бой през лятото - когато ще се решава кой да държи ножа, хляба и сиренето и ще разпределя порциите през следващите четири години. Пак ще трябват пари за автобуси, за поощряване на правилно гласувалите, за песни и танци по площадите, за кебапчета и малко кютек на опонентите...

Е, като по чудо сега изведнъж налични се оказаха едни пари, които трябва да се усвоят.

Четиринадесет милиона и неизвестно още колко отгоре - толкова ще ни струва бягството от отговорност на политическите сили.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар