*
Борба с вредителите

МАЛКИ МОМИ РЕДОМ ДО БАБИ МАЖОРЕТКИ В ОГНЕНО ШОУ В СОФРОНИЕВО

|

Малки моми и момци, млади мъже и жени, посребрели глави и дами в третата възраст показаха класа в танцовото изкуство в огнен спектакъл на сцената на Читалище „Пробуда 1927“ в Софрониево.
Истинско огнено шоу по сърцатост и любов, което събра почти всички жители на мизийското село в топлата септемврийска вечер навръх Малка Богородица.
Четиричасовият танцов и певчески маратон държа в емоционално напрежение публиката в препълнения салон и бе в чест на Съединението, 85 годишнината на читалището и празника „Рождество Богородично“. В полунощ на площада истинско огнено шоу, поздрав от Театрална група „Три-четири“ - Козлодуй, и Дунавско хоро за пореден път сляха ръцете и сърцата на малки и големи, на млади и стари. Напук на криза, безработица и песимизъм огънят в душите на местните не угасва вече близо век, защото традицията и надеждата за бъдещето винаги ги е събирала и крепяла с духовната сила и омая на танцовото и певческото изкуство, което ги е мотивирало да се борят с несгодите на войни, метежи, преврати, бедствия, кризи и несполуки.

Читалището със своята разнообразна дейност винаги ги е обединявало и сплотявало независимо от партийна принадлежност и гражданска позиция.

Защото тук традициите са толкова важни, специални и неповторими, че нито царската власт преди девети септември 1944, нито тоталитарната система след това са могли да ги унищожат и заличат. Памет… Селото се пребори през атеистичните години да има действащ храм и местен клир, религиозна свобода и съхранение на обичаи и традиции, фолклор и иновации.
И, което е учудващо - хората пазят и препредават на потомците духовната сила на родовите корени, природната артистичност и вродения талант, който им дава сили сами да се организират и да творят незабравими и впечатляващи духовни и материални артефакти. Затова и празника на Съединението тук бе неповторим . Изложбата във фоайето на читалищната сграда, чийто ремонт е започнал през лятото със съдействието на местни бизнесмени и с доброволния труд на самодейците, разказа с личните фотоси на не един и двама изявени таланти не само историята на любовта към изкуството на Мелпомена и Тепсихора, но и мотивацията да останеш в собственото си село и да дадеш най-доброто от себе си за настоящето и бъдещото поколение.
На сцената сякаш показваха талантите си не селски хора, а рутинни изпълнители, които просълзиха дошлите си по празниците от близо и далеч местни хора. Презентацията на Офелия Спасова, секретар на Читалището, за минали събития разплака не малко зрители в залата.
А ученичката Весела Бързакова даде рамо на младите в своето арт-видео експозе: „Бъдещето на нашето читалище“.Очарованието на танца на детската група „Веселите сърбеничета“ се сля с възторга от изпълнението на покорилия сърцата на наши и чужди ценители танцов състав за стари обичаи и изворен фолклор „Сърбеница“.Дамският дискобалет „Хубава жена“ и дамската певческа група „Чаровници“ пък предизвикаха възхищението на силния пол не само с дарбите си, но и с изисканите си тоалети и удивителна артвизия.

Новосформираният клуб „Женско царство__Софрониево “ вдигна на крака публиката с изпълнението на „Кан-кан“,

чиято сценична подготовка е дело на местната млада хореографка Анита Мейцова, а умопомрачителните костюми са ушити по мярка от бизнесменката Кичка Иванова и нейни съмишленички. Седемнадесетгодишната й дъщеря Катерина с патос танцуваше редом до по-зрели дами и осемгодишни момиченца, които ефирно и със самочувствие вееха поли и танцуваха в синхрон с каки, лелички и зрели дами . Децата в училищна възраст , независимо дали са ученици в местното школо или другаде , през лятото с голям мерак и ентусиазъм се включват в дейността на читалището.Репетициите траят всяка вечер от 19 до към 23 часа,а за малките те са през деня.Голяма организация въвежда избраната тази година за председател на настоятелството чаровната и енергична дама_ о.з.полк. Теменужка Желязкова.
Типичните влашки хора,

които на можеш научи, ако не си ги играл от детството си по сватби, кръщенета и седенки, събраха очите на всички. И малки, и големи показаха, че не си дават традициите. Дребосъчетата са подготвени да играят ръченица от Анна Иванова, доскорошен служител в Община Козлодуй. Добруджанският танц, който също тропаха мъничетата, е по хореография на Мария Тошева, изучила скоро музикално изкуство в Пловдивския университет.
В края на незабравимото шоу софрониевските жреци на Тепсихора показаха и страхотното си майсторство в изпълнението на сиртаки, за да зачетат родината на музата на танца.Подаръци и поздравления самоотвержените самодейци получиха от много институции и колеги. Вместо традиционното хоро, на което на площада се хвана почти цяло село, на сцената всички изпяха песента „Клетва“ от филма „Вчера“. Силни и обвързващи думи на вярност, които почти 9 десетилетия по свой начин свързват всички в една огнена любов към родното село . Със силната вяра и надежда за вечност…
Наташа Войкина


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар