*
Борба с вредителите

МАГИЯТА НА КОЛЕДНОТО ДРЪВЧЕ

|
МАГИЯТА НА КОЛЕДНОТО ДРЪВЧЕ

Едно добре познато на всички вечнозелено дръвче влиза в дома ни всяка година по едно и също време. Пълни очите ни с радост и душите ни с надежди. То не е обикновено дръвче, защото сме сигурни, че никой не може да се сети за друг елемент от празничната коледна украса, който да е способен да събере цялото семейство, суетейки се около него, да приютява под клонките си всички сбъднати мечти и подаръци, и да блести не само благодарение на лампичките, с които традиционно се украсява, а и със своя собствена светлина – светлината наречена коледна магия.

Как всъщност малкото зелено дръвче се превръща от просто част от флората в неземно, красиво и вълшебно.

Всичко започнало с малко метал, ябълки и сребро...

Традицията да се украсява коледната елха предшества християнството. Още древните римляни поставяли на дръвчетата парченца метал по време на зимния фестивал в чест на Сатурн, богът на земеделието. През средновековието пък вечнозелени дървета били декорирани с ябълки и наричани райски дървета в чест на Адам и Ева. Събитието се отбелязвало всяка година на 24 декември.


Съвременният облик коледната елха получава чак през 16 век в Германия. Дърветата се продавали на местните пазари в Страсбург и украсявали домовете на хората, но били без никакви допълнителни орнаменти. По-късно през 1605 година именно там се появява и първата украсена коледна елха – с хартиени рози, ябълки и бонбони. Пет години по-късно били изобретени първите гирлянди, които били направени от чисто сребро. Проблемът при тях бил, че среброто бързо почернявало особено в близост до свещи, а и било прекалено тежко. И все пак благородният метал се използвал за тази цел чак до средата на 20 век.

... и продължило с магията на ръчно изработените и боядисвани сладки, пуканки и ядки

Английските традиции в отбелязването на Коледа с украсено вечнозелено дръвче започнали в средата на 19 век, когато само кралското семейство притежавало тази привилегия. По-късно и обикновените хора приспособили традицията в своя празник. По това време украсата се изработвала изключително и само ръчно – плодове, орехи, пуканки, бисквити, които се боядисвали в ярки цветове. За свежест се поставяли и разнообразни плодове.

Традицията да се украсява празнично дръвче по Коледа се разпространявала почти по целия свят и така всяка страна добавяла по някоя идея и традиция:

- в Швеция хората добавяли сламени орнаменти и поставяли животински фигурки върху елхите


- бразилците пък страдали от липсата на сняг и започнали да слагат накъсани парчета памук, за да симулират зимното чудо върхи коледните си дръвчета

- в Нигерия използвали за декорация (може би поради липса на вечнозелени дървета) палмови клонки

- малка част от японците пък украсявали с изработени животинки и птици от хартия, или познатата ни добре техника оригами


- вместо звезда на върха на елхата във Филипините поставяли фигурки на Дядо Коледа

В заключение си мислим, че няма смисъл да описваме колко шарена и пъстра е индустрията, изработваща коледна украса днес. Ще пожелаем на Коледа във всеки дом да засияят лампичките на магичестото дръвче, приютило под клонките си всички сбъднати мечти...


ОЩЕ ОТ "МОДЕРЕН ДОМ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар