*
Борба с вредителите

ЛОВ НА КАЛИНКИ

|
ЛОВ НА КАЛИНКИ

Йордан Попов
Стършел

Фалшивата диплома на бившата шефка на Фонд "Земеделие" Калина Илиева продължава да вълнува хората. Никой досега не разкри как се издига на такъв пост млада фалшификаторка, каква комисия е преценила качествата й.

Обзети сме от съмнения: човекът с бялата престилка лекар ли е, този с черната тога съдия ли е, онзи с полицейската униформа полицай ли е?

В Димитровград на пресконференция шефът на Общинския съвет Стефан Димитров поискал пред медиите дипломите на кмета, заместниците му и секретаря на общината. "Хората трябва да знаят кой управлява тази община" - заявил Стефан Димитров.

Това не е изолиран случай. По същия начин разсъждават и във Видин, Разград, Търговище, Благоевград... Един неписан закон гласи, че всеки кмет може да си състави екипа, с който да работи през своя мандат. Но дали в екипа ще назначи знаещи или само приближени, без оглед на ценз?

При министрите положението е същото - всеки министър сам избира и назначава членовете на екипа си. За разлика от повсеместната практика в демократичните страни, че смяната на министрите или кметовете не означава смяна на държавните служители: те си остават по местата и работят с новия си патрон.

Сегашната практика у нас дава могъщ тласък за партийна котерийност и партизанщина. Едно от най-сериозните обвинения срещу ГЕРБ е, че поощрява партийното начало във всички възможни назначения. По този начин един човек от младежката организация на ГЕРБ ще има предимство за назначение пред връстника си, завършил Оксфордския университет.

И така, общественото мнение изисква кандидатите за постове да имат дипломи. Но каква гаранция за качествата на човека е дипломата, издадена в страна, която има петдесет и един университета и която бълва всяка година стотици професори и доценти? Само за последните петнайсет месеца във висшите учебни заведения в страната 309 души са получили титлата "професор", а 361 - "доцент".

Съдебни дела за купуването на дипломи тепърва предстоят. Впрочем, кой и как се усъмни в Калина Илиева? Ами нейните колеги в министерството, които забелязват, че тя е напълно некомпетентна и в разговорите є прозира професионално невежество. И едва като разбират, че е напълно случаен човек, тръгват да търсят каква диплома има!

Друг е въпросът, че у нас има вече хора с четири дипломи за висше образование, а не могат да си намерят работа дори в крайно квартално училище. За какво са ни толкова юристи и икономисти? Може би - за по-добър подбор.

Ако шофьорът на такси е завършил право, разговорът с него би бил истинско удоволствие, а ако продавачът на дрехи "Втора употреба" е икономист, той може да обоснове изгодата от всяка покупка.

Що се отнася до наплива на лекари в политиката, в парламента и общинските съвети могат да се обособят "медицински звена за неотложна помощ".

Едно е ясно - ловът на калинки в страната ще продължи, защото условията за размножаване са добри и в министерствата, и в агенциите, и в общинските служби, в радиото и телевизията.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар