*
Борба с вредителите

ЛИЯ ПЕТРОВА СЕ ЗАВРЪЩА ВЪВ ВРАЦА ЗА ВПЕЧАТЛЯВАЩА КОНЦЕРТНА ПРЕМИЕРА СЪС СИМФОНИЕТАТА НА 24-ТИ НОЕМВРИ ОТ 19.00Ч.

|

На 24 ноември (петък) от 19.00ч. една от най-успешните български цигуларки на международната сцена - Лия Петрова се завръща във Враца за концерта "Животът в чужбина" със Симфониета Враца, под диригентската палка на Христо Павлов, акцент в юбилейната програма на оркестъра в Есенния полусезон.

Ще имаме удоволствието да я чуем в премиерно за Враца изпълнение на великолепния Концерт №2 за цигулка и оркестър от Бела Барток, за който самата тя споделя, че ще бъде особено интересен за публиката, тъй като е „експлозия от цветове, звук, контрастни и фолклорни песни, и ритми“.

В програмата на концерта „Животът в чужбина“ е включена още и Малка сюита из „Опера за три гроша“ (премиера за България) от немския композитор Курт Вайл.

Билетите за концерта на 24-ти ноември от 19.00ч. са в продажба на касата в Билетен център "Гъбката", т. 0896718303, 0899827060.

 

Лия Петрова се превръща в голямо откритие на международната сцена през 2016, когато печели първата награда на конкурса „Карл Нилсен“ в Дания, ръководен от Николай Шепс-Знайдер. Две години по-късно тя записва за компанията Orchid Classics Концерта за цигулка и оркестър от Нилсен и Първия концерт на Прокофиев с Филхармонията на Одензе и естонската диригентка Кристина Поска. Този първи албум ѝ печели признанието на международната преса: Лондонският „Sunday Times“ се възхищава на нейния „прекрасен звук – зрял и сребрист, изразен с величествена широта“, „Pizzicato“ в Германия също квалифицира звука ѝ като „сребрист и чист“, а „Gramophone“ възхвалява нейното изключителното „тонално разнообразие в чудесен компакт диск“. „The Strad“ е впечатлен от нейната „естествена виртуозност“, а списание „Classical Music“ намира интерпретацията ѝ на концерта от Нилсен за „изумително добра“ и „силно лирична“.

Като солист Лия Петрова е гост на Оркестъра на Париж, Филхармоничния оркестър на Радио Франс, Филхармонията на Люксембург, Симфоничния оркестър на Антверпен, Филхармоничния оркестър на Нидерландското радио, „Symfonieorkest Vlaanderen“, Шатскапеле Ваймар, Филхармонията на Монте Карло, Брюкселската филхармония, Северогерманската филхармония, Националните оркестри на Лион и Бордо, „Kansai Philharmonic“, Националния оркестър на „Pays de Loire“, Оркестър „Sinfonia Varsovia“, Симфоничния окестър на Одензе. Работи с водещи диригенти като Елим Чан, Станислав Кочановски, Дънкан Уорд, Филип Херевеге, Кшищоф Пендерецки, Николай Знайдер, Мажена Дякун, Ян Тортелие, Сиан Джан, Ариане Матиак, Роберто Минаси, Кристофър Уорън Грийн, Михаел Табачник и Хесус Лопес Кобос. Свири редовно камерна музика с френския носител на Първа награда

от конкурса „Чайковски“ – Александър Канторов и си партнира с множество прекрасни музиканти като Беатрис Рана, Еманюел Паю, Пабло Ферандес, Марта Аргерич, Юрий Башмет, Миша Майски, Рено Капюсон, Огюстен Дюме, Джеймс Енес, Николас Ангелич, Франк Брейли, Юджа Уанг, Жерар Косе, Антоан Тамест, Бруно Филип, Орелиен Паскал и Готие Капюсон. Лия Петрова е редовен гост на фестивалите за камерна музика Мекленбург-Ворпомерн, Рейнгау, Лудвигсбургер Шлос, Великденския фестивал в Екс-Ан-Прованс, „ La Folle Journée“ – Нант, „La Roque d’Anthéron“ и „Rencontres Musicales“ – Евиан. През януари 2020 г.

Лия издава първия албум от новото си сътрудничество с компанията Mirare – творби на Бетовен, Барбър и Бритън в съвместно изпълнение с пианиста Борис Кузнецов. През 2021 г. излиза втори диск, включващ Концерта за цигулка на Бетовен и рядко изпълнявания концерт K 271 на Моцарт, известен като № 7, с Жан-Жак Канторов и „Симфония Варсовия“. Тези албуми, заедно с вече издадените от Orchid Classics концерти на Нилсен и Прокофиев, получават единодушните похвали на критиците от цял свят. Лия Петрова е родена в България в семейство на музиканти и е учила при Огюстен Дюме в Брюксел, Антие Вайтхаас в Музикалната академия „Ханс Айслер“ в Берлин и Рено Капюсон във Висшето училище по музика в Лозана. Понастоящем живее в Париж. Свири на Hellios – великолепен инструмент, произведен в Кремона през 1735 от ученика на Страдивариус Карло Бергонци, щедро предоставен ѝ от частни спонсори.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар