*
Борба с вредителите

ЛЕГЕНДАТА КРАСИМИР ЗАФИРОВ ПРЕД NOSTRABET: ВЯРВАМ, ЧЕ МОЯТ СПАРТАК ВАРНА ЩЕ СЕ СПАСИ

|
ЛЕГЕНДАТА КРАСИМИР ЗАФИРОВ ПРЕД NOSTRABET: ВЯРВАМ, ЧЕ МОЯТ СПАРТАК ВАРНА ЩЕ СЕ СПАСИ

Красимир Зафиров е една от големите легенди в историята на варненския Спартак. Той е част от най-успешното поколение на „соколите“, което в периода 1982/1984 печели бронзови медали в елита, стига до финал за Купата на България и до втория кръг на европейския турнир КНК. В Европа Спартак среща Манчестър Юнайтед и досега си остава единственият наш отбор, играл официални мачове с този европейски гранд. Зафиров е избиран също два пъти за вратар №1 на България, има и мачове в националния тим.

В интервю за Nostrabet.com Красимир Зафиров коментира шансовете на  Спартак да оцелее и обяснява защо е уверен, че Димитър Димитров ще води любимия му клуб нагоре.

 

- Г-н Зафиров, Спартак зимува последен, но след назначението на доказано име за треньор и мащабната зимна селекция, която се прави, сякаш има повод за оптимизъм?

 

- Аз също мисля така. Малко аматьорски подходихме в началото на есенния полусезон и въпреки че след това се стабилизирахме, не можахме да наваксаме изпуснатото на старта. Но хубавото е, че има много мачове, а и отборът напролет ще изглежда по коренно различен начин.

 

- Да Ви питам направо – ще оцелее ли Спартак?

- Аз вярвам, че моят Спартак ще се спаси и съм убеден на 99,9 процента, че ще го направи. Ние и друг път през годините сме били в подобно положение, но все пак сме Спартак Варна и спартаклийският дух и вярата са ни помагали да останем в групата на майсторите. Веднъж например трябваше да победим в последния кръг Дунав в Русе, за да се спасим и го направихме. В противен случай ние изпадахме, а Миньор Перник щеше да остане в елита.

 

- Защо мислите, че напролет „соколите“ ще ги бъде?

 

- Защото ръководството се стреми да прави футбол. Виждате, че вече е изградена безупречна професионална структура, базата ни е в завършен вид, стадионът – също. Нещо, което очаквахме да се случи много години. Шефовете продължават да инвестират в инфраструктура, школа, база и представителен тим и щом нещата се правят по правилния начин, рано или късно футболът ти се отплаща.

 

- Харесва ли Ви селекцията?

 

- Имам поглед върху нея, както от преки впечатления, така и от разговорите ми с професионалисти, и смятам, че се прави необходимото, за да се повиши вътрешната конкуренция и да се вдигне отборната класа. Аз съм сигурен, че през втория дял Спартак ще бъде по-силен и с продукциите ще показва, че мястото му е в голямото професионално семейство.

- Херо ли е точният човек за „соколите“?

 

- Асболютно. Това е мъдър ход на собствениците на клуба в този момент и те заслужват адмирации.

 

- Не Ви ли притеснява неговото изявление, че някои от привлечените нови попълнения са били втори или трети избор, тъй като първият е отпаднал.

 

- Не. Имам пълно доверие на Херо. А и в една селекция няма нищо сигурно, тъй като само за минути, часове или дни, тези играчи, с които си постигнал принципно съгласие, могат да получат по-добри предложения и перспективи, и да променят избора си. Това е тяхно право, след като още не са подписали договори, но доколкото виждам Херо реагира адекватно.

 

- Успяхте ли вече да разговаряте с него?

 

- Чухме се веднъж, за да го поканя на представянето на книгата ми, но когато се върнат от Турция, смятам да се срещна с него, тъй като от Димитър Димитров винаги може да научиш нещо интересно за футбола, а в случая и за развитието на Спартак.

 

- Какъв Спартак ще виждаме под ръководството на Херо?

- Най-вече печеливш, тъй като ни трябват точки, но познавайки философията на Херо, не е трудно да предположим, че нашият отбор ще играе агресивно, комбинативно и атакуващо, и ще се стреми да бъде доминиращ на терена. Нека го кажа така, хубавите неща за Спартак ще започнат от 11 февруари.

 

- Но тогава във Варна все пак гостува Лудогорец.

 

- Това няма никакво значение. Още от тази среща, тези които са наясно с футболната материя, ще усетят промяната в спортно-техническо отношение и ще видят един вдъхновен и уверен Спартак.

 

- Значи, допускате, че „соколите“ могат да хвърлят бомбата в първия пролетен кръг?

 

- Да. Смятам, че ще играем далеч по-добре от есента и можем да излезем с точки от срещата с шампиона. Но по-важното е, че Спартак ще разполага с такъв отбор, с който да преследва точки във всеки двубой. Може би не винаги ще ги печелим, но в крайна сметка ще съберем толкова, колкото са ни необходими, за да постигнем единственaта си цел.

 

- Директно ли ще се спаси Спартак или чрез бараж?

 

- Разбира се, че директно. Дори очаквам още преди последните пет мача в плейофите да сме си свършили на практика работата.

 

- Следите ли какво се случва с конкурентите на „соколите“?

 

- Правя го редовно и не виждам тези четири отбора преди нас да са с нещо повече от Спартак във футболно, организационно и финансово отношение. За мен обаче най-важното е, че Спартак ще зависи от самия себе си и върху резултатите му ще влияе единствено играта, която той показва. А този Спартак напролет ще е с пъти по-добър от онзи през есента.

 

- Като бивш вратар, спокоен ли сте за вратарския пост в Спартак?

 

- Да. Взехме вратар с опит и класа, какъвто е Кристиано Фигейредо,  а в Иван Дичевски също има хляб и ще е достойна конкуренция на португалеца. Пожелавам им да бранят храбро нашата свята соколска врата.

 

- Какво бихте казали на феновете на Спартак?

- Хубаво е, че поколенията привърженици на Спартак съхраняват традициите и във всеки мач са 12-ият играч на тима. Шапки долу пред тази прекрасна и вярна публика. Нека нашите фенове да продължават да подкрепят отбора по същия начин и по-младите от тях в бъдеще да се радват на по-големи успехи на Спартак от тези, които ние постигнахме като играчи.

https://nostrabet.com/krasimir-zafirov-vyarvam-che-moqt-spartak-varna-shte-se-spasi/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар