*
Борба с вредителите

ЛЕДЕН ДУШ ЗА БЪЛГАРИЯ

|
ЛЕДЕН ДУШ ЗА БЪЛГАРИЯ

От виновни до несправедливо обвинявани - твърде разнообразни са коментарите в западната преса след поредния отказ за приемането на България и Румъния в Шенген. Очертават се обаче и някои общи заключения. Кои са те?

Всички издания посочват поименно двете страни, които този път блокираха решението за приемането на България и Румъния в Шенген - Финландия и Холандия.

Няма обаче да откриете нападки срещу тази тяхна позиция, изключение прави може би само "Зюддойче Цайтунг", който пише: "Възходът на националистите, който в някои страни от ЕС докара популистите и евроскептиците пред портите на властта, сега заплашва да повлече и цялата общоевропейска политика. Правителствата на Финландия и Холандия не успяха да ни убедят нито безпристрастно и обективно в позицията си, нито по същество.

За сметка на това политически аргументи има колкото си щете - хора като Вилдерс в Холандия или крайнодесните "истински" финландци дишат във врата на своите правителства. В този смисъл България и Румъния имат основание да се недоволни. София и Букурещ обаче нямат никакво право да влизат в ролята на жертви, защото те също имат вина за това, че доверието към тях днес не е особено високо", заключава мюнхенското издание.

Шенген загорча в София и Букурещ

Германската информационна агенция ots нарича основателни резервите спрямо двете балкански страни, за които корупцията и организираната престъпност си остават сериозен проблем. Наред с тези до болка познати доводи, германската агенция изважда и един нов аргумент, който не чуваме всеки ден, а именно, че икономиките на двете страни от бившия източен блок днес са на нивото на пред-индустриална Европа. "Прибързаното приемане на България и Румъния в ЕС пък показа, че едно е да си приет и съвсем друго - да си интегриран", четем още в публикацията.

По същата тема агенция Франс прес коментира, че Европа е поляла България и Румъния с леден душ, а австрийският "Ди Пресе" използва термина "тотална блокада", за да назове диагнозата на България и Румъния. Германският "Аугсбургер Алгемайне" посочва, че контролът по границите ще се запази за Румъния и България най-малко до средата на 2012 година. Изданието цитира казаното вчера от холандския вътрешен министър Герд Леерс, че дори една врата да е заключена осем пъти с най-добрите ключалки в света, ако пред нея стои човек, който пуска всички, тогава наистина имаме сериозен проблем, казал човекът от Хага.

Все същият проблем - все същият аргумент

"Зюддойче Цайтунг" пише: "Нито София, нито Букурещ успяха след приемането си в ЕС преди четири години да модернизират правоохранителните си системи. Затова и мнозинството от страните-членки е склонно временно да им даде само ограничен статут на членки на Шенген. Румъния и България трябва да приемат категоричното "не" на едните и условното "да" на останалите страни от зоната като последно предупреждение и най-после да постигнат онзи правов ред, който отговаря на всички европейски изисквания."

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" коментира: "Докато шенгенският трън продължава да боде правителствата в София и Букурещ, те ще имат допълнителен стимул да довършат реформите. Напълно основателни са опасенията, че отслабването на външния натиск води неминуемо до отпускане в София и Букурещ."


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар