*
Борба с вредителите

ЛАЗЕНЕТО ПО КОРУПЦИОННОТО ДЪНО

|
ЛАЗЕНЕТО ПО КОРУПЦИОННОТО ДЪНО

Дойче Веле

Последното изследване на „Прозрачност без граници" за корупцията нареди България до страни като Гана и Лесото. Освен всичко друго то потвърждава констатациите в докладите на Брюксел и наблюдателите, твърди Г. Папакочев.

Едва ли тези изводи са изненада за някого в България. Преди седмица не друг, а самият главен прокурор Борис Велчев призна, че оглавяваната от него институция не може да се похвали с напредък в делата за корупция и дори призова гражданите да не плащат исканите им подкупи, а да се обръщат „към органите”. С което просто реанимира лансирания през 2003 г. от Симеон Сакскобурготски /тогава премиер/ безполезен девиз „Аз не корумпирам!”, както и наивния призив на американския посланик в София, българите да кажат на рушветчиите „Стига толкова!”.

Просто опитите, отговорността за подкупите вместо върху институциите да се прехвърли върху гражданите, се провалиха поради една проста причина - държавата в сегашния си вид е конструирана така, че всячески да стимулира корупцията.

Тежката бюрокрация, безбройните разрешително-забранителни режими, купчините безсмислени наредби и изисквания принуждават предприемачите да плащат под масата, за да си свършат работата; забързаните граждани - да отвръщат на многозначителния катаджийски въпрос „Какво правим сега?” с подпъхната банкнота; пациентите - официално да си купуват лекарското внимание или хирургическия екип... и какво ли още не!

От друга страна през май Ройтерс отбеляза, че шуробаджанащината и подкупите за осигуряване на бизнес-сделки са спирачка пред чуждестранните инвеститори, която спъва икономическия растеж. Да припомним и това, че вкл. заради ширещата се корупция Германия и Франция поискаха отлагането на приемането на България и Румъния в Шенгенската зона.

Звукът на тишината

Точно преди две години „Прозрачност без граници” констатира, че едва 3 на сто от българите били склонни да подадат сигнал за корупция. Останалите смятали, че подобно усилие е безмислено, доколкото не може да се очаква адекватна реакция от властите.

Други откровено признаха, че се страхуват да правят подобни предупреждения, опасявайки се най-вече от преследване и заплахи срещу тях и семействата им. Изпълнителната директорка на асоциацията Диана Ковачева /вече правосъдна министърка/ на специална кръгла маса тогава повдигна въпроса за нуждата от законодателни мерки за защита на лицата, сигнализиращи за злоупотреби, както и за опасността, сигналите да се използват за решаване на лични конфликти.

На същия форум бившият регионален министър Плевнелиев /днес новоизбран президент/ дори беше лансирал идеята за внедряване на агенти под прикритие, назначени уж като чиновници, а всъщност да докладват за корупционни практики...

Къде са осъдените за корупция?

Днес ситуацията е значително по-зле. В кризата и засилващия се социален хаос българите се опасяват да не загубят работата си. На този фон последното нещо, което би им хрумнало, е да вадят на светло далаверите на своите началници и работодатели.

Още повече, че обещаваната законова защита на информаторите вероятно тепърва предстои да се приеме със съдействието на новата правосъдна министърка. А избраният държавен глава Плевнелиев вместо за антикорупционни „агенти под прикритие” днес говори само за бъдещото електронно правителство, което щяло да ликвидира корупцията изцяло.

Е, чак пък изцяло – едва ли. Особено сред политиците, където продължават да благоденстват хонорувани с милиони консултанти по енергийни проекти. Или скъпо платени депутати-медицински съветници, за които очевидно не съществуват пречки като „конфликт на интереси”, например. А след като „органите” твърдят, че разкриването на подкупен висш чиновник струвало на държавата над един милион лева, антикорупционният ентусиазъм в съвсем обеднялата държава е просто обречен.

Затова след като е ясно, че корупцията в страната е непобедима, правителството единствено би могло да издаде указ, който да задължи чиновниците да даряват всеки пети рушвет за благотворителност. Което би поставило поне част от нещата на място.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар