*
Борба с вредителите

КВО ПРАИМ СЕГА?!

|
КВО ПРАИМ СЕГА?!

Борис Митов, Mediapool.bg Ден, след като председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова увери с писмо шефа на ЕК Жозе Мануел Барозу, че новоназначената конституционна съдийка Венета Марковска е "безукорна като магистрат", заместник-вътрешният министър Веселин Вучков потвърди пред Mediapool, че през януари 2010 г. действително е имал среща с Марковска, на която е присъствал и бившият му колега Павлин Димитров.

Срещата е била поискана от самата зам.-шефка на Върховния административен съд (ВАС) по повод ареста на близкия й приятел Георги Георгиев от патрул на Шесто РПУ.

Позицията на Вучков бе ключова за окончателното изясняване на всички факти около сигнала, който Марковска и защитниците й приемат за анонимен, въпреки че в него са посочени единствено обстоятелства от публикации на Mediapool и в. "Капитал", които и без наличието на сигнал трябваше да бъдат изяснени от депутатите, каквото бе изричното желание и на Европейската комисия.

По думите на зам.-вътрешния министър Марковска е била много притеснена заради ареста на приятеля си, но не се е опитвала да оказва натиск върху ръководството на МВР, за да бъдат наказани двамата полицаи, задържали бизнесмена - Борислав Серафимов и Лина Маркова.

Факт е обаче, че след разговора й с двамата заместници на Цветан Цветанов служителите бяха уволнени. Въпреки че две последователни проверки на действията им първо заключиха, че не са превишили правата си, тъй като Георгиев се е държал невъзпитано и агресивно и е буйствал, а след това - че всъщност е налице полицейски произвол. В крайна сметка срещу Серафимов и Маркова бяха повдигнати обвинения за превишаване на правата им и за нанасяне на една лека и две средни телесни повреди на Георгиев и един от спътниците му.

През последната седмица след първото изслушване на Марковска пред депутатите от правната комисия тя на няколко пъти категорично отрече да се е виждала с някого от ръководството на МВР по повод ареста на Георгиев.

"По отношение на среща с министри... със зам.-министри, всеки може да се среща по различни поводи, дори във връзка с работата, в никакъв случай, по никакъв такъв конкретен повод, който се посочва тука в сигнала, не съм се виждала с министри или със заместник-министри. Всъщност мога да ви кажа, че нямам нищо общо с това, което се изнася", коментира категорично пред медиите преди седмица конституционната съдийка.

Освен че сериозно противоречат на спомените на Вучков, думите й са диаметрално противоположни и на коментара на Цветанов, който той даде пред Mediapool през юни 2010 г., запитан дали знае, че тогавашният му заместник Павлин Димитров се е срещал със зам.-шефката на ВАС преди да започне вътрешната проверка на полицаите.

"Знам, че имаше една среща, която е провеждана, но не зная дали Димитров или Вучков. Знам, че един от заместниците се е срещал с Марковска по нейно искане, защото жалбоподателят живее на семейни начала с Марковска", обясни преди две години и половина Цветанов.

Тогава той дори добави, че няма да се поддаде на никакъв външен натиск срещу служителите му и изрази съмнение, че полицайката Маркова изобщо е в състояние да упражни насилие върху Георгиев: "Самата колежка не е в състояние да упражни такава сила спрямо потърпевшия. Искам да кажа, че този гражданин се е държал доста невъзпитано към служителите при проверката на документите."

Освен разговора си със Вучков и Димитров, Марковска отрече и, че Георгиев й е близък, но след като бяха публикувани данни за общите бизнес отношения между него и сина й, тя с половин уста призна, че всъщност е близка с бизнесмена.

Обстоятелството, че при ареста на Георгиев в него е била служебната карта на Марковска от ВАС също провокира противоречиви обяснения от нейна страна. При проверката на фактите около ареста от 2010 г. тя бе заявила пред тогавашния председател на ВАС Константин Пенчев, че е загубила картата си.

Преди ден, след второто си изслушване в парламента, което бе проведено извън всякакви регламенти и процедури по нейно желание, тя вече обясни, че всъщност с Георгиев били на "общо събиране", където Марковска си забравила "чантичката с документи" и той поел ангажимент да й я върне.

Съдийката излъга също и, че никога не е участвала в състави на ВАС, които са разглеждали дела, по които страна е бил съгражданинът й и близък приятел - адвокатът Румен Еленски. В сигнала, подписан от Георги Тонев Колев до правната комисия се сочеше, че Марковска е гледала такива казуси в абсолютен конфликт на интереси.

Тя категорично отрече, а след товa стана ясно, че е участвала в разглеждането на най-малко шест дела с участието на Еленски. Тогава Марковска промени и тази своя версия, правейки внушението, че е абсурдно от това да се твърди наличие на конфликт на интереси, защото тя познавала много юристи.

*Оригиналното заглавие е "Заместник-вътрешният министър уличи в лъжа Венета Марковска".


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар