*
Борба с вредителите

КВАРТАЛЪТ НА БОГАТИТЕ

|
КВАРТАЛЪТ НА БОГАТИТЕ

Дойче Веле

Преди броени дни списание Форбс представи списък на най-влиятелните хора в България. Класацията е нещо като визитна картичка на страната. Но дали тя е в полза или във вреда на обществото, пита Еми Барух.

Класацията на най-влиятелните българи, с която бе отбелязана първата година от появата на списание Форбс в страната, не предизвика сензация, нито особени коментари. В първата българска десятка са хора, чиито властови позиции и имотно състояние не са тайна за никого.

В класацията те са подредени според същите критерии, по които Форбс от 1986-та година съобщава на света кои са най-влиятелните обитатели на Земята.

Този микс от четири филтъра включва броя на хората, върху които се простира властта на съответната личност, какви финансови ресурси контролира тя, в кои сфери са тези ресурси и колко активно въпросната личност използва своята власт.

Най-влиятелният

Дали обаче класацията е в полза или във вреда на обществото? Този въпросът не интересува Форбс. Вече няколко години подред в световната класация например се подрежда най-търсеният наркотрафикант в света Хоакин Гусман Лоера, известен с прозвището “Ел Чапо”.

За начина, по който Хоакин Гусман използва своята власт, е показателен следният епизод: През април 2009-та година в крайпътна канавка в Мексико са хвърлени телата на няколко военни разузнавачи, преоблечени като селяни. До тях, на парче хартия е посланието: “Никога няма да хванете “Чапо”.

Такава е съдбата на онези, които са се опитали да застанат на пътя на човека, който контролира една четвърт от трафика на наркотици между Мексико и САЩ. Смята се, че неговото състояние надхвърля 1 милиард долара. Което му осигурява място сред най-влиятелните хора на планетата, според сп. Форбс.

Да попаднеш в класацията на Форбс в България се смята за престижно. Както обясни главният редактор на българското издание, целта на екипа е да фокусира вниманието на обществото върху хората, които имат най-голямо значение за това, което се случва в България. Как обществото ще преработи тази информация е друг въпрос.

Защото ако списанието си поставя единствено за цел да направи моментна снимка на концентрацията на власт както в света, така и в отделните държави, то задача на интелектуалните елити на тези държави е да анализират как става това, кои процеси са довели до такава концентрация на власт, в хармония ли са тези процеси с правовите норми на обществото и какво произтича от всичко това.

В първата българска десятка освен премиерът, президентът и двама министри, се подреждат няколко добре известни лица, описани в грамите на американските посланици като хора с престъпна дейност....

В топ 30 на списъка влизат 14 политици и държавници

Впрочем Форбс не се интересува от произхода на парите; както стана ясно, не се интересува и от това как въпросното лице използва своята власт. Моментната снимка на списанието за България е нещо като визитна картичка на страната, на която може да се прочете следното: “България се характеризира с олигархичен модел на обществото.
Доминират политици и финансови магнати, забогатели от властта и покрай властта”.

Не че в други страни това не се случва. В случая обаче процентът им спрямо извадката е онова, което особено смущава.

Кварталът на богатите беше построен пред очите на всички. Как точно се настани в него споменатата компания е въпрос, на който няма отговор.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар