*

КУРБАН ЗА ЛЕТНИ СВЕТИ НИКОЛА В ДОЛНА ВЕРЕНИЦА

|
КУРБАН ЗА ЛЕТНИ СВЕТИ НИКОЛА В ДОЛНА ВЕРЕНИЦА

С тържествена литургия и курбан за здраве хората от Долна Вереница почетоха Свети Никола Летни.

Храмовият празник на една от най-старите черкви в района, която е обявена за паметник на културата от години събира жители и гости на селото. След като се помолиха в черквата, домакини и гости насядаха , под сянката на черниците, засадени от вереничани преди повече от 120 години, когато е строено училището.

Училището вече е затворено, но дърветата, в които гнездят лястовички и потропмат кълвачи пазят спомена за онова време, когато тук часовете е отмервал училищният звънец.

Сега в Долна Вереница живеят само 186 души. През лятото селото набъбва до около 250 души. „Молим се за здраве, че повечето от хората в селото са възрастни, каза кметът Ивайло Никитиев.

Той и още няколко пъргави мъже и жени от тъмно са край казана, в който се вари традиционната курбан чорба. По обяд на трапезата сяда и Иван Кузов. Вече втора година той дарява овца от стадото си, което гледа в берковско за празника на Долна Вереница.Църквата е градена на няколко етапа. От ХVІ през ХІХ и ХХ век. Входът е вкопан с три стъпала под нивото на двора. Стените на най-старата част на храма са покрити изцяло със стенописи. Ктитори на стенописта са Нейо и Неделко. Върху източната стена на притвора е разположена сцената „Страшният съд“, изписана вероятно в началото на ХІХ в. Иконостасът е изпълнен през 1834-1835 г. от зографа поп Раде и сина му Панайот Попович.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар