*
Борба с вредителите

КУП НАРУШЕНИЯ ДОВЕЛИ ДО СМЪРТТА НА РАДО В АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

|
КУП НАРУШЕНИЯ ДОВЕЛИ ДО СМЪРТТА НА РАДО В АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

Три акта за нарушения по организацията на безопасността на работата и оценката на риска е съставила Инспекцията по труда на варненската фирма “Хидроремонт ИГ” във връзка със смъртния случай в АЕЦ “Козлодуй” на 5 май, при който загина Радослав Стоянов. Това става ясно от доклада на контролното ведомство по случая, чиито резултати бяха оповестени единствено от местния вестник “Козлодуй днес”, но останаха далеч от полезрението на националните медии, съобщава “Петел”. На “Хидроремонт ИГ” са направени и 8 предписания.
Според доклада, описан в козлодуйската медия, грешните решения, довели до трагедията, са започнали още с подготовката за операцията. Ден преди самия инцидент ръководителят на водолазната група е знаел, че в шахтата, в която е трябвало да се спусне Радо, има силно течение, но не е предприел действия, за да информира писмено възложителя – АЕЦ “Козлодуй”, за установения риск. Така е пропусната възможността да се създаде организация за пълното обезопасяване на работното място и да се спре течението.

Слизайки първи долу, Радо установява на гърба си насрещното течение от савак 1. Той веднага докладва по аудиовръзката, че има проблем. Ръководителят на групата, както и преди спускането го съветва да не се доближава до савак 12, от който се предполага, че идва течението, а да се ограничи само с огледа на пространството между тях в ъгъла на разпределителната шахта. Въпреки това Радослав продължава да изпитва сериозни трудности в придвижването. Той се оплакал още веднъж и това убедило ръководителя на групата, че проблем има. Той разпоредил отново на младия водолаз да огледа само дъното и трегерите и да излиза. Секунди след това обаче човекът, който държи осигурителното въже, усетил силно дърпане. Чул се гласът на Радослав, който викал „Стоп, стоп, водата ме засмуква и кракът ми е под савака!”

Ръководителят го посъветвал да се опита, използвайки другия си крак, да се опре на савака и да се освободи. Това обаче не проработило и двата крака на Радо попаднали под савака. Той останал заклещен с лице надолу към дъното. Колегите му с осигурителното въже също не успели да го издърпат. Моментално се обадили на човек от АЕЦ “Козлодуй” да отвори савака, под който е заклещен Радо, и да се спре притока на вода от другите. Водолазът усетил ефекта от операцията, но налягането било толкова силно, че бутилките, които били на гърба му, започнали да се забиват във врата му. Малко след това последното нещо, което чули от младия мъж в слушалките е пронизителен стон, а Радослав Стоянов повече не се обадил.

“Обжалваме всеки един от актовете, които Инспекцията по труда написа, защото смятаме, че са неправилни”. Така коментира управителят на “Хидроремонт ИГ” наложените санкции на дружеството. По думите му професията на водолаза е такава, че няма как да не се работи под налягане или без наличието на течения.

“Точно на това се основават актовете. Да ми покажат една река или море, в което да няма налягане или течение. Те искат да работим в условия, които реално не могат да съществуват, отбеляза Иванов. Той изказа и съмнения по отношение на компетентността на служителите на Инспекцията по труда.

“Не може, без да са наели експерти, да се изказват така за дейността ни”, възмущава се Иванов. Той добави, че всички предписания, които инспекторите са направили, са били рутинни и са изпълнени моментално.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар