*
Борба с вредителите

КУЧЕШКИЯТ ЖИВОТ И ТЕЛЕШКОТО МЕНЮ НА ВЛАСТТА

|
КУЧЕШКИЯТ ЖИВОТ И ТЕЛЕШКОТО МЕНЮ НА ВЛАСТТА

ИВО ИНДЖЕВ
http://ivo.bg

Има нещо телешко, освен възторга им пред огледалото, което ръководи нашите управляващи пастири през поляните от гербери през 2012 г.

Телешката символика постави началото на годината, когато премиерът Борисов прояви касапско чувство за хумор, шегувайки се в момент на върховна скръб сред близките на изчезналата преди месеци Мирослава от Перник. На 12 януари, когато трупът на момичето беше намерен, министър-председателят сметна за редно да сподели с публиката пред телевизионните камери препоръката кучето-откривател да бъде наградено с „три-четири телешки пържолки”.

Случаят ще се запомни не само с -меко казано- лошия вкус на „шегата”, но и като издайническа индикация за това до каква степен уж народният човек Бойко се е самозабравил и откъснал от нормалното мислене и поведение на т.н. обикновени хора. Защото на „обикновен” човек не би му хрумнало да се майтапи в такава ситуация, но Борисов явно си беше повярвал, че всичко му е позволено, защото е „необикновен”, от някаква специална човешка порода.

В рамките на тази телешка символика на края на годината се изказа и първата дама на юридическата комисия в Народното събрание, видната юристка от Монтана Искра Фидосова. Депутатката от най-бедния регион в България и Европа разказа в интервю за в. „Труд” с умиление за менюто на домашното си куче, включващо телешки шол, че дори и сьомга.

Нищо страшно, нали - ставало дума за малки количества, пък и вероятно и други българи глезят животинките си с подобни лакомства! Само че приказките на Фидосова, от които със сигурност текат завистливо лигите на повечето български пенсионери, показват пълна загуба на реализъм за нагласите на хората спрямо властта.

Защото, справедливо или не (в сравнение с бедните в Сомалия), но голяма част от българите се самоопределят като нещастни именно по материални причини. По този показател сме водещи в Европа и дори в световните класации.

Най-забележителното е, че тази власт чупи всички рекорди по популизъм, търсейки как да угоди на всякакви потенциални избиратели, но в случая с пържолките и кюфтенцата за кученцата насъсква срещу себе си тъкмо масата от народа, която определя живота си като кучешки.

Самозабравянето им едва ли ще бъде забравено в оставащите до изборите месеци.

Засега керванът на властта си върви. Лаят предстои.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар