*
Борба с вредителите

КРАЙ БРЮКСЕЛ ШУМ СЕ ВДИГА

|
КРАЙ БРЮКСЕЛ ШУМ СЕ ВДИГА

М. Вешим,
главен редактор
Стършел

Понякога чувам читатели да казват, че "Стършел" е най-сериозният вестник. Казват го като комплимент, но такъв комплимент мен, като главен редактор, не ме радва особено.

Като главен редактор на мен ми се иска "Стършел" да е обратното - лек за четене, смешен и несериозен.

Ама как, като имаме конкуренция - у нас по-смешни са сериозните вестници.

Смешни са първо с издателите си - бизнесмени, натрупали пари в съмнителни сделки. После - с претенциите си за обективност, зад които ясно личат интересите на издателите. Личи и кой дава парите.

Не е нужно дори да четеш целия вестник, само от челното заглавие на първата страница става ясно къде плащат кръгове, близки до правителството, къде са личните игри на тандема "Павлов-Донев", къде играят парите на Трактора и "трактористите"...

И всичко това е омешано в жълта мъгла от клюки, сензации, измишльотини. Дори да има сериозни журналисти, те стават смешни в жълтата мъгла и писанията им звучат по-хумористично от нашите, особено в критичните анализи.

Поместени сред силиконовите цици на фолк-певици, уж сериозните анализи и критики олекват и се превръщат в силиконови балони.

Силиконовите балони, пожълтяването, опростачването на българската преса - това е причината да сме на последните места в Европа по медийна свобода.

Дали са го разбрали в Брюксел на специалната дискусия, организирана в Европарламента за свободата на словото в България?

Иначе на тази дискусия са били казани важни неща - за финансирането на медиите, за контрола им от държавата, за натиска върху разпространението на печатните издания.

Но кой ги е казал от наша, българска страна?

От наша, българска страна, са гостували и са се изказали Явор Дачков от "Галерия", Сашо Диков от Канал 3, Иво Сиромахов от "Шоуто на Слави"...

Точно тези медийни личности ли ще защитят свободата на словото? Ами погледнете вестник "Галерия" - жълт като непрани гащи, а сред простряното бельо на фолк-певиците - критики към правителството.

Или "Шоуто на Слави", което се утвърди като връх на простотията в телевизионния ефир?... Как да му повярваш, че е против Бойко Борисов от принципни подбуди?

Че нали стана ясно защо Слави говори толкова против Бойко - защото като кмет на София не му дал петно за строеж на хотел...

Ами Сашо Диков, който има проблеми със собственото си слово, той ли точно тръгна да защитава общественото...

Въпреки това шумът, който се вдигна в Брюксел за свободата на българските медии, е полезен. Тоя шум може да наруши комфорта, в който си живеят Бойко и бойковците около него.

Еврокомисар Нели Крус казала: "Гледаме ви внимателно!". Ако еврокомисарите се вгледат още по-внимателно, сигурно ще видят медийната далавера, завъртяна през Корпоративна-търговска банка на Цветан Василев с държавни пари.

Може да научат повече за империята на "тото-майката" и "детето-чудо" - Ирена Кръстева и Дилян Пеевски, които окупираха медийната среда, за да възхваляват Бойко Борисов и правителството му.

От Европейската асоциация на издателите на вестници се зарекли да изпратят мисия, която да проучи вестникарския пазар. Нещо, за което нашата Комисия по конкуренцията си затваря очите.А там - в разпространението на вестниците, се върши истинското престъпление срещу свободата на словото.

Медийната групировка на Кръстева и Пеевски постепенно сложи ръка върху разпространителските фирми и по този начин наложи монопол върху пазара. Плаща на вестниците, които хвалят правителството, а пък другите - да чакат!

Този монопол тормози и нас, стършелите. И ние не можем да си съберем вземанията от некоректните разпространители, които ни мотаят, лъжат и отлагат. Нямат страх и от правосъдие, ако тръгнем да ги съдим - ще влачат делата с години и няма да продават вестника ни, като се надяват да фалираме преди тях.

Та имахме какво да кажем на Европарламента, ако организаторът, българският евродепутат Станимир Илчев ни беше поканил в Брюксел.

Но и без да ни канят, ние ще го казваме - с риск да звучим твърде сериозно на фона на другите смешни вестници.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар