*
Борба с вредителите

КОЙТО СЕ СТРАХУВА ОТ ГАФОВЕ, ДА СИ СТОИ У ДОМА

|
КОЙТО СЕ СТРАХУВА ОТ ГАФОВЕ, ДА СИ СТОИ У ДОМА

Ясен Бориславов
Сега

Гафът винаги е очакван. Ако е голям, виновни и наказани няма. Ако е малък, изхвърчат невинни пионки

Годината у нас започна с два гафа - малък и голям. Малкият беше появата на снимка от Колорадо в новогодишното приветствие на президента. Големият беше появата на земеделския министър Мирослав Найденов пред продадените от него 29 дка от несебърските дюни, за които твърдеше, че не са дюни. Ситуацията напомняше за една картинка от "Малкият принц" на Екзюпери - нарисувана е шапка, но всъщност не е шапка, а боа, глътнала слон. Едва ли някой се съмнява, че гафовете през идните месеци ще продължат, някои развеселяващо, други - не.

Година без гафове все едно не е била. Те дават цвят и вкус на живота, правят дните интересни и благодарение на тях политиците изглеждат по-живи и някак по-приземени, понякога дори прекалено. На някои впрочем им отива да правят гафове, те са част от харизмата им. Какво би бил премиерът без цветистия му и фриволен език, произвеждащ купища малки и по-големи гафове. За разлика от него, президентът засега прави само малки, декоративни гафове. Финансовият министър в това отношение е универсален - прави и малки, и големи. Репликата за "феодалните старци" беше малък гаф, но това, че не даде нито лев на пенсионерите за Коледа, може да се окаже голям. Колко голям, ще се разбере на изборите.

Същински Моцарт на политическия гаф е председателят на СДС "Гугушеви"

Емил Кабаиванов. Той е нещо като щангиста Наим Сюлейманов, способен е да направи гаф, три пъти по-голям от собственото му политическо тегло.

Утешително е, че не само българските политици правят гафове. По време на президентската си кампания през миналата година Обама направил обръщение към ветерани на фона на снимки с бойни кораби и изтребители, които се оказали руски. Преди години пък в Москва по време на манифестация вместо крайцера "Аврора" се появила снимка на самолетоносача "Мисури". За гафовете на Брежнев и Елцин може да се напише книга, ако вече не е написана.

Според тълковния речник гафът е неуместна, нетактична постъпка, неволна грешка с последствия. Чисто българска особеност е, че колкото по-голям е гафът, толкова по-незначителни или никакви са последствията. От друга страна, ако големите български гафове имаха адекватни последици, държавата отдавна щеше да е изчезнала. От малкия новогодишен гаф на президента пострада само някаква (вероятно невинна) служителка на "Балкантурист" и пресаташето му. Ако гафът беше голям, нямаше никой да пострада. Бихме добавили още, че гафът винаги е неочакван. Изненадата е съществена част от неговата парадигма. Поради което би било странно, ако букмейкърските къщи все още не са започнали да предлагат залагания за предстоящи гафове. Едно гаф-тото сигурно би предложило сериозни печалби.

Какви гафове може да се очакват през новата година у нас и по света?

Първото минно поле е около референдума за атомната електроцентрала на 27 януари. Замислен от законодателя като "имитиращ продукт", той няма как да не произведе поредица от гафове. Предстои да ги видим.

На 24 февруари ще бъде избран новият български патриарх. Това е друго минно поле, от което може да гръмнат малки и по-големи гафове, особено ако се окаже, че отделни политически и/или олигархични кръгове арогантно се опитват да налагат свои фаворити.

Без съмнение около парламентарните избори ще има върволица от най-разнообразни гафове. У нас това е традиция. На миналите избори депутати разнасяха чували с бюлетини, сега може нещо друго да се случи. Като се има предвид какви хора ще се явяват на изборите, словесните гафове са гарантирани.

През септември страната преминава изцяло на цифрова телевизия. Вероятно и около това ще излязат разни гафове, може би не точно около свързването на приемниците с декодери, а по-скоро около разни други свързвания от финансово естество.

В дните около Коледа се разбра, че общинари от Стара Загора обмислят да си купят терен от 50 дка на Луната. Идеята по принцип не е особено оригинална. Преди две години испанският вестник "Ел Мундо" обяви, че госпожа Анхелес Дуран от град Салватера до Миньо е станала собственик на Слънцето.
Документите по прехвърлянето на собствеността били оформени в местна нотариална кантора и според юристите били безупречни. Госпожата възнамерявала

да събира такса от всички, които използват Слънцето

Щяла да взема 10% от благата, които дава собствеността й. "Все още обмислям нещата", отговорила на въпроса как смята да го прави. Идеята за придобивката й хрумнала, след като разбрала, че американски адвокат е придобил и вече продава терени на Луната.

Тази година руски учени щели да разгледат черна дупка с радиотелескопа "Радиастрон". По същото време се очаква сондата "Вояджър" 1, изстреляна преди 30 години, да проникне в междузвездното пространство и да предаде данни оттам. Ако се окаже, че някъде там или в черната дупка се навъртат и разни извънземни, както преди време предупреди астрофизикът Стивън Хокинг, нищо чудно да дойдат и да развалят сделките с недвижимости в Космоса. Тогава инвестицията на старозагорци може да се окаже голям гаф. От друга страна, може да се окаже, че

светът навлиза в нова епоха - епохата на междузвездните гафове

Тази година Лондон ще отбележи 150 години от пускането на първата подземна железница в света. Възможно е българските политици да се впуснат в необмислени сравнения по този повод. Гафовете са силно вероятни.

Според световния елит на коафьорите през 2013-а модната сватбена прическа щяла да бъде голям кок като на Сара Джесика Паркър за брюнетките или плитки с диадема и коронка за блондинките. Всичко друго би било гаф.

Тази година се очаква Северна Корея постепенно да започне да се отваря към света. Засега се отваря към децата. Медиите съобщиха, че по случай рождения си ден корейският лидер Ким Чен Ун подарил по един килограм бонбони на всички деца под десет години. Това е особена държава, там каквото и да стане, не се приема за гаф. Освен ако не реши да нападне с ядрени оръжия някой съсед.

През февруари редник Брадли Манинг, който предостави секретните грами на сайта "Уикилийкс", застава пред съда в Ню Йорк. Очертава се това да бъде едно от най-зрелищните дела на века. Предстои съдът да се произнесе

гаф ли е да се изнася истина в медиите, или не е гаф

Подозираме, че каквото и да каже съдът, все ще е гаф.

През ноември се навършват 50 години от убийството на Кенеди. Възможни са нови теории за онази все още неразгадана конспирация. А може би най-после отговорните фактори ще признаят, че убийството е било гаф.

Хубавото при прогнозиране на гафове е, че човек винаги рискува да се окаже прав. Ако гафът наистина стане, казва, че е познал. Ако се размине, казва, че го е предотвратил с прогнозата си. Който се страхува от гафове, трябва да си стои у дома. Животът без гафове е скучен.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар