*
Борба с вредителите

КОЙТО МОЖЕ И ИСКА - ДА ПОМАГА НА ТРИЗНАЧКИТЕ И СЕМЕЙСТВОТО ИМ ОТ С.ТИШЕВИЦА

|
КОЙТО МОЖЕ И ИСКА - ДА ПОМАГА НА ТРИЗНАЧКИТЕ И СЕМЕЙСТВОТО ИМ ОТ С.ТИШЕВИЦА

Тризначките Патрисия, Мария и Катя, за живота на които преди време се бореха лекарите от врачанската болница заради преждевременното им раждане, вече са добре. Още тогава стана ясно, че отглеждането им ще бъде задача с повишена трудност, защото семейството е безработно.
Пет месеца по-късно многодетното семейство във врачанското село Тишевица едва свързва двата края, показа репортаж на bTV. Пати, Мими и Катя вече са истински дами и трудно се удържат в леглата, но радостта е и грижа, защото месечните разходи за тризначките само за храна и памперси възлизат на 1000 лева. Само сухото им мляко на ден е 18 лева. Дотук семейството се справяло с получените пари от държавата и общината, но вече трябва да разчита само на майчинство от 100 лева и детските за четирите деца вкъщи, което е около 300 лева. Каката Веселка е на две години, но за нея не остава почти нищо.

Засега лекарите не позволяват на родителите да подменят адаптираното мляко с кисело, тъй като заради проблемите при раждането момичетата могат да развият анемия. Както и да пресмятат вкъщи, не успяват да вържат семейните сметки. За дрехи разчитат на роднини, за детски кремове и шампоани могат само да мечтаят.

В отчаянието си майката писала до социалното министерство с молба за помощ, но й отговорили, че не могат да правят изключения. „Отговориха, че това е по закон, сто лева майчинство за трите бебета и останалите са детски надбавки, нищо не може друго да ми се отпусне”, казва Савина.

Засега в грижата за децата помага бабата Веселка. За да е близо до внучките си се върнала от Италия, където работи, но се готви след празниците да заминава отново.

Дали защото по Коледа стават чудеса, но вече започват да пристигат добри новини. Със съдействието на кмета на селото и местното ВиК-дружество бащата Цветослав, който е безработен, ще бъде назначен като водопроводчик. В едно от здравните заведения във Враца пък вече събират дарения за момичетата. Част от издръжката им е поел депутат. Във Фейсбук се организира кампания в тяхна подкрепа, в която може да се включи всеки.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар