*
Борба с вредителите

КОЙ ПУСНА ВЕСКО МАРИНОВ В УНИВЕРСИТЕТА

|
КОЙ ПУСНА ВЕСКО МАРИНОВ В УНИВЕРСИТЕТА

Тома Захариев
Лека му пръст на Стив Джобс, преди срещата с когото сигурно на някои студенти им се е налагало да вземат успокоителни, за да не се гипсират от превъзбуда. Интересно с какво трябва да са подгрели бъдещите висшисти във Великотърновския университет, пред които днес ведомственият певец на МВР и домакинската публика е говорил за успеха като част от започната от ректората кампания по темата.

Любопитен избор (и критерий) за успял човек, който - ако е на принципа на родно място, дайте да продължи с онзи шоумен с наднорменото тегло. (А след това и с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.) И боляринът Митьо Пищова може да обясни, че е типичен представител на капитализма, както е казал Веско Маринов пред студентите. Обяснявайки, че е единственият български певец, който ръководи фирма. Цялото прочувствено слово за успеха тук.

Какво ли да очакваме от университет, който преди три години удостои Владимир Путин с "Доктор хонорис кауза" за заслугите му за мирното развитие на съвременния свят и за укрепване на българо-руските отношения...

Когато обаче става дума за това да наливаш в главата на младите хора някакви модели за успех, е обидно да подценяваш културата и вкусовете им, които би трябвало да се различават от тези на съседката Сийка, която готви на фона на "Горчиво вино". Залагаме един килер с любимата си музика, че не е имало студент, който да не го е напушило на смях, докато г-н Маринов емоционално е разказвал как го е открил първият му учител по музика в казармата - чул го да пее с един транзистор в окопите.

Ако в съвременна България за успял пред студентите се изправя човек, който е стигнал дотам да се препоти над съвсем сериозна песен за родната полиция (съжаляваме, че не познаваме по-голяма част от творчеството му), значи положението не само е спряло, ами е и с едни петдесетина години назад.

Странно, че в изданието "Борба", изчерпателно описало лекцията на г-н Маринов за успеха, няма и едно изречение как е реагирала академичната младеж. Вероятно защото е била занемяла от възторг пред успелия българин. Или просто пoвечето са си усилили звука на айпода...


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар