*
Борба с вредителите

КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА ВЪВ ВРАЦА?

|
КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА ВЪВ ВРАЦА?

от: Нели Чолашка /ГЛАСОВЕ/
Фирмата, която лови и кастрира бездомните кучета във Враца, е на един адрес с фирмата на Нина Найденова, съпруга на земеделския министър Мирослав Найденов. Тази година клиниката ще получи 50 хил. лв. от общината за борбата с бездомните животни в града. Община Враца има договор за кастрация на бездомните кучета с фирма „Провет 09″ на д-р Христофор Хитов, която се подвизава на същия адрес и има подобно име на фирмата на Нина Найденова „Провет Враца“. И двете са на ул. „Войнишка“ 4 във Враца, сочи Търговският регистър. Найденова в момента е съветник от групата на ГЕРБ в общинския съвет на Враца. Сестра й пък – Даниела Дариткова, е депутат от ГЕРБ и наскоро стана председател на парламентарната здравна комисия.

До миналата година фирмата, с която община Враца има договор, е получавала 7–8 хил. лв. за дейността си. От тази година ще й бъдат отпуснати 50 хил. лв., защото поема и ангажимента да лови кучетата, не само да ги кастрира, обясни за OFFNews.bg зам.-кметът Светозар Луканов.

От есента на миналата година начело на кметството във Враца не е човек на ГЕРБ, а издигнатият от инициативен комитет Николай Иванов, подкрепян от левицата. Луканов е приел да отговаря за ресор здравеопазване. Наложи се да поема и образование, а накрая са оказа, че отговарям и за бездомните кучета, и за ромите, и за жилищното настаняване, разказва Луканов.

Той е направил ревизия на договорите на общината по изграждането на приют за кучета в града. В средата на 2008 г., когато кмет е настоящият социален министър Тотю Младенов, е купил имот от 523 кв.м в местността Джуджански поток. Там е имало огромна постройка за пилета, която отговаряла на всички санитарни изисквания за отглеждане на животни.

През 2009 г. е създадено специално звено към общината за борба с бездомните кучета с щат 6 души, което е получавало за дейността си 140 хил. лв., но до закриването му в началото на тази година не е свършило никаква работа. Малко преди местните избори миналата година предишният кмет Костадин Шахов от ГЕРБ сключва договор с фирма „Корект“ ООД за ремонт на сградата, купена за кучкарник.

Компанията е избрана след процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП), а договорът е за 325 774 лв. Управител на „Корект“ ОДД е Бойко Великов Борисов, а съдружници са Огнян Бинински и Светла Бенинска, сочи Търговският регистър. По неофициална информация зад фирмата стои бившият вече депутат от ГЕРБ Николай Коцев. Наскоро той доброволно се оттегли от парламента, за да се отдаде на бизнесите си във Враца.

Вместо да ремонтира сградата, фирмата, „без да иска“, събаря постройката. После започва да изгражда ново съоръжение и без нова процедура сумата по договора между общината и „Коретк“ ОДД нараства с близо 150 хил. лв. на 457 300 лв. Новото ръководство на общината ще даде договора на прокуратурата.

„Закрихме звеното към общината, което не върши нищо, и прехвърлихме дейността изцяло върху клиниката, с която имаме договор. Затова им увеличихме парите на 50 хил. лв. Доволни сме от работата на д-р Хитов“, коментира Луканов.

Самият Мирослав Найденов също се е разпореждал с общински пари за прибиране и кастриране на бездомни кучета, но в София. Той беше шеф на замесеното в много скандали общинско предприятие „Екоравновесие“ от 2006 г. до 2009 г. Когато шеф на „Екоравновесие“ е настоящият министър на земеделието, предприятието наема терен за кучкарник в Горни Богров при скандални условия.

Близо година общината плаща наем за терена, без там да се изгражда приют за кучета. С въпроса се зае настоящият кмет Йорданка Фандъкова, която отвори приюта през пролетта на 2010 г. Освен това Фандъкова възложи вътрешен одит на дейността на „Екоравновесие“, откри и оповести много злоупотреби и предаде документите на прокуратурата.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"


box_title_arrow.gifКоментари

  • Мирко |

    Ами то е ясна работата - и г-н министеро, и жена му са от едно племе - КРАДЛИВОТО. Лесно се харчат парите на данъкоплатците, я я вижте Нинчето какъв джип кара. И да не излиза с номера, че е лизингов, защото е с врачански номер. Тия ни мислят да много прости, ама сме си виновни ние, защото ги търпим. Мирето пък за хубавата му работа като шеф на "Екоравновесие" и за ирландското месо, с което ни изпотрови, го направиха министър. Е, те такива крадци и мошеници ни управляват вече 20 години и затова България никога няма да се оправи....

box_title_arrow.gifНапиши коментар