*
Борба с вредителите

КОЙ Е ВИНОВЕН В БЪЛГАРИЯ

|
КОЙ Е ВИНОВЕН В БЪЛГАРИЯ

kafene.net

Бившият шеф на Комисията за конфискация не незаконно имущество Тодор Коларов бе признат за виновен в конфликт на интереси заради мобилен телефон и лаптоп.

Двата предмета на обща стойност малко под 2 000 лв. той взел след напускането на поста в края на февруари т.г., става ясно от публикуваното в четвъртък решение на Комисията за конфликт на интереси. Платил ги, но плащането било "ирелевантно".

След неочакваното напускане на Коларов комисията седмици наред се е занимавала с два сигнала срещу него, които, макар и не анонимни, носят най-добрите характерни черти на донос. Коларов е викан за обяснения, става ясно от публикуваното решение.

Коларов подаде оставка в края на февруари, въпреки че под негово ръководство комисията за конфискация се превърна в единствената институция, похвалена от Европейската комисия в последния мониторингов доклад. Сред причините за напускането му бе острият му конфликт с двама членове на комисията, назначени с протекцията на ГЕРБ. Коларов ги обвини, че бездействат и вземат заплати по 5 000 лева, въпреки решението за намаляване на възнагражденията в комисията и фактът, че неговата собствена бе с 30% по-ниска.

Обвинението срещу Коларов, счетено за основателно, е че той е придобил мобилен телефон на стойност 213,90 лв. и лаптоп на стойност 1 715,50 лв. в условията на конфликт на интереси. Коларов при напускането си е платил двете вещи, но в решението, подписано от трима от членовете на комисията - председателя Филип Златанов и членовете Николай Николов и Катя Станева, фактът, че той е заплатил, е обявен за "ирелевантен".

Обвиняват го в оказване на натиск върху подчинениите му с оглед на придобиване на облага. Конфликтът на интереси и натискът върху подчинените, следва от решението, се изразява в това, че Коларов е подписал обходен лист, според който не дължи нищо на комисията, а платил за двете вещи едва след това. Цялото описание на опита за извличане на облага заема 8 страници.

Коларов е виновен, смята Комисията за конфликт на интереси и оповестявя това. Не точно такава гласност бе дадена преди дни на казуса със съпруга на заместник-кмет в провинцията, чиято фирма печелела 80% от обществените поръчки в града. Името й не стигна до широката общественост, нито стойността на поръчките.

Също в четвъртък, едновременно с публикуването на решението за Коларов, Висшият съдебен съвет възстанови дъщерята на Николай Урумов от Върховния административен съд (ВАС) – Деница длъжност младши съдия в Благоевградския окръжен съд.

Урумова бе една от замесените в т.нар. скандал "Приморско", свързан с отдаването на право на строежи по черноморското крайбрежие на високопоставени магистрати и техните близки като "крайно нуждаещи се".

Урумова бе уволнена от ВСС в началото на март 2011 г. заради уронване на престижа на съдебната власт. Впоследствие обаче ВАС окончателно я възстанови на работа.

Четири дни по-рано след съдебно споразумение с възможно най-леката условна присъда от съда излезе Калина Илиева, бивш директор на ДФ "Земеделие", собственоръчно фалшифицирала дипломата си за висше образование.

Малко преди това бяха снети обвиненията от Христо Ковачки, който вече е смятан за честен данъкоплатец.

Списъкът на невинните в България е дълъг.

За Тодор Коларов и конфликтът му на интереси на стойност 1 929 лв и 40 ст., заплатени от него, може да се прочете тук: http://www.cpaci.bg/images/reshenia/73_07.06.pdf.Четивото е поучително.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар