*
Борба с вредителите

КОРУПЦИЯТА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ИЗЛИЗА НАЯВЕ

|
КОРУПЦИЯТА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ИЗЛИЗА НАЯВЕ

http://www.mediapool.bg

Драматичният развой на събитията покрай издигането и избора на бившия зам.-председател на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска за конституционен съдия започна буквално да се повтаря с номинацията на зам.-шефката на Апелативната спецпрокуратура Галя Гугушева.

Седмица, след като въпреки нежеланието на депутатите си да подкрепят кандидатура, договорена с премиера Бойко Борисов, ръководството на СДС все пак издигна прокурорката, в парламентарната правна комисия постъпи сигнал за пране на пари за фирми, свързани със семейството й, съобщи в. "Сега" в петък.

Информацията е придружена с множество документи и е подписана от пловдивския адвокат и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и УННС Петър Ванев, уточнява изданието.

По повод сигнала шефката на комисията Искра Фидосова коментира, че за разлика от случая с Марковска (депутатката от ГЕРБ бе една от най-ревностните защитнички на съдийката, отказа да й задава въпроси по постъпилия "анонимен" сигнал и дори прати писмо в нейна подкрепа до шефа на ЕК Жозе Мануел Барозу – бел.ред.) този път колегите й няма да се осланят само на обясненията на номинираната.

От правната комисия вече са изпратили писма до Висшия съдебен съвет (ВСС) и инспектората му, с които настояват сигналът да бъде проверен, добавя Фидосова пред в. "Сега".

В сигнала се посочва, че има "основателни съмнения за връзки на последната (Гугушева) с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства или активи, в това число използването на подставени лица за осъществяването на търговска дейност и придобиването на значителни доходи, в противоречие с поста, който заема". Според Ванев един от синовете й - адвокат Стефан Гугушев, има активи за десетки милиони във фирми и финансови структури.

Както Mediapool вече писа неведнъж, Гугушев-син има забележителни успехи като търговски адвокат и управляващ сътрудник в множество дружества, занимаващи се с най-различни финансови операции, покупко-продажба, отдаване под наем и строителство на недвижими имоти. Кариерата му започва още, когато е на 23 години и става законодателен сътрудник в 39-ото Народно събрание.

Големият наследник на кандидатката за Конституционния съд (КС) е част и от доста сложна финансова схема, в която баба му Тотка Ахчийска отпуска през последните 6 години на майка му огромни кредити чрез фирмата си "Лигъл партнърс" ЕООД за над 200 000 евро (по данни от имотните декларации на Гугушева пред Сметната палата – бел.ред.). С тези пари, по думите на самата Гугушева, тя и съпругът й Марко купуват жилища за двамата си синове.

Впоследствие Стефан Гугушев дарява на майка си 95 000 евро, с които пак според нейните объркани обяснения, тя окончателно изплаща кредитите към майка си, по които предварително е направен погасителен план и са изчислени дължими лихви.

Най-странното в схемата е, че междувременно закупеният апартамент за по-големия Гугушев-син в столичния кв. "Гео Милев" се появява в декларация на майка му, като безвъзмездно дарение към нея и съпруга й. По лична карта обаче (видно от Търговския регистър – бел.ред.) Стефан Гугушев продължава да се води на този адрес, успоредно с няколко фирми, които пък са регистрирали седалищата си в същия апартамент. Става въпрос за кредитора на майка му "Лигъл партнърс", за имотната фирма на баба му "Викториан пропъртис" и за негова компания, също занимаваща се с имоти – "Рентхаус".

Въпреки всички тези данни обаче Галя Гугушева невъзмутимо отрече в специално интервю за "Фокус", че някой от семейството й има интереси на имотния пазар. Въпреки, че синът й участва в упралвението на няколко други компании, които освен с финанси, се занимават именно с имоти. Той ръководи и собствена адвокатска кантора, защитаваща строителни фирми, с проекти в Разлог, в които отново по семейна линия участват други негови роднини.

"Няма нищо объркващо във всичко това. Това, което е истината, че аз действително в периода от последните 6 години съм взела два кредита от тази фирма – фирмата "Лигъл партнърс", която е собственост на моята майка Тотка Ахчийска. Това беше изрично по мое искане, да бъде така, предвид обстоятелството, че аз следва да декларирам всички свои задължения в качеството си на магистрат, аз пожелах да бъдат оформени договори, парите да вървят по банков път, да бъде оформен погасителен план. Не е било тайна, просто никой от вашите колеги не ме попита. Средствата са използвани за закупуване, в случая с първия кредит, на апартамент за единия ми син, и сега в случая с втория кредит – за закупуване на апартамент на втория ми син. Така реших, да бъде облечено, да бъде оформено с договор за кредит, защото моите доходи са публични. Фирмата действа, в нея работят членове на моето семейство – икономисти, финансисти, юристи, и няма проблем да ми бъдат предоставени тези суми", коментира преди два дни Гугушева пред бТВ.

Тя обаче не сметна за необходимо да изясни разминаването между обяснението си, че изтеглила два кредита и посочените данни в Сметната палата, според които е сключила общо 4 договора за кредити с фирмата на майка си "Лигъл партнърс".

"Този апартамент, за който говорим в "Гео Милев", е дарен на мен и моя съпруг от големия ми син. А заемът, който аз теглих от фирмата беше за закупуване на друг апартамент, който е собственост на този мой син. Той се премести... Не съм свикнала да комуникирам и да получавам подаръци от лица, които не познавам. Това беше сделка, която беше сключена с предварително внасяне на определената сума. И понеже кредитът е разделен на две, първата сума, част от кредита беше за внасяне на първончалната сума, на зелено. След приключване на строежа беше внесена втората сума. Не е объркващо, не е защото сме юристи, пак казвам, това е семейно дружество, в което работят членове на моето семейство, аз държах да бъде оформено законно, за да мога аз да декларирам по законен път доходите, които съм получила. Не мога да кажа, че е било проформа, по простата причина че всички тези движения са ставали по банкови сметки", каза още Гугушева пред бТВ във вторник, с което съвсем се обърка колко точно кредита за покупката на колко апартамента е изтеглила.

В подадения до парламента сигнал за пране на пари детайлно е описана историята на фирмата-кредитор "Лигъл партнърс". В началото неин собственик с капитал от 5000 лв. е майката на Гугушева Тотка Ахчийска. Година след създаването й дяловете са продадени на "Еспланаде Венчърс ЛЛС", регистрирана в Олбъни, САЩ. Собственици са две дружества, регистрирани на Сейшелските острови. Пълномощник на "Еспланаде Венчърс" е Стефан Гугушев, упълномощен от кипърски нотариус, а за реални собственици са посочени Ники Стилиану и Хермиони Хенкин от Кипър.

Според Ванев Гугушев увеличава капитала на "Лигъл Партнърс" от 5000 на 1.9 млн. лв. В сигнала се посочва, че веднага след това фирмата придобива значителен брой имоти в София, Банкя и Разлог. Сред тях са жилища и парцел в центъра на столицата - на улиците "Шейново", "Аксаков" и "Раковски". През юли 2011 г. Ахчийска отново става собственик на фирмата - вече с капитал 1.99 млн. лв.

Етичната комисия към ВСС ще провери данните, заяви пред "Сега" председателят й Ясен Тодоров. Това ще се случи на следващото заседание в понеделник. Проверката на ВСС обаче няма да приключи до избора, насрочен за 19 декември. Според Тодоров обаче това не я обезсмисля.

---------------

Заглавието е на Кафене.нет * * * 09.12.2012 www.blitz.bg/news/article/169680 Кандадатката за конституционен съдия Галя Гугушева изтеглила два заема на обща стойност 133 200 евро от фирмата на сина си Стефан Гугушев "Лигъл партнърс" ЕООД, за да купи апартаменти за него и за брат му. После Стефан Гугушев погасил част от тези заеми към собствената си фирма с договор за дарение. Това твърди самата Гугушева в отговора си на сигнала на адвокат Петър Ванев, депозиран в парламента в петък и вече качен на сайта на Народното събрание, пише "Правен свят".
Отговорът започва с изявление относно личността на подателя на сигнала - г-жа Гугушева е извършила проверка кой е адвокат Ванев, за да установи дали има отношение към водени от нея дела и разбрала, че той има наложени санкции от адвокатската колегия - "глоби, порицания и лишаване от права", което според нея води до съмнение в надеждността и добросъвестността на сигнала.

"Голословни твърдения, свързани с връзки във финансови структури с неясен и съмнителен произход на средства и активи, в това число използване на подставени лица, не следва да се кредитирани от страна на уважаваната правна комисия към Народното събрание", пише в отговора на г-жа Гугушева. Тя дава и обяснение на атаките срещу нея - като прокурор си е създала много врагове "при стотиците осъдителни присъди", които съдът е постановил по внесени от нея за разглеждане дела.

Г-жа Гугушева дава и подробности за бизнеса на фирмите на самейството и различните фирми притежавани от сина й и майка й. Капиталът на дружеството "Лигъл партнърс" ЕООД е увеличен за кратко време от 5000 лв. на 1 996 400 лв. с получени приходи от предимно от консултантска дейност на други две фирми на Гугушев плюс дивиденти от едната. Увеличаването на капитала се извършва докато фирмата е прехвърлена като собственост на регистрирано в САЩ дружество - пак на Гугушев.

През юни 2011 г.. Тотка Ахчийска, възрастната майка на Гугушева, придобива обратно дяловете си в "Лигъл партнърс" ЕООД на стойност 1 996 400 лв. като плаща с пари, получени от Стефан Гугушев като заем (до момента е изплатила само част - 350 000 евро.) . От описаното се разбира, че Гугушев, който преди това е дал заем на майка си, за да му купи жилище, което после изплаща с дарение, след това е повторил аналогична схема с баба си - дава й заем, за да изкупи дялове от собствената му фирма.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар