*
Борба с вредителите

КОПИЕТО - ПО-ДОБРО ОТ ОРИГИНАЛА

|
КОПИЕТО - ПО-ДОБРО ОТ ОРИГИНАЛА

Румен Белчев
Стършел

Не е хубаво човек да остарява - всичко ново му напомня за добре забравено старо. Едно време си имахме оригинал, сега - малко по-едричко негово копие.

Позабравихме конгресите на БКП, на които оригиналът с едната ръка си повдигаше панталоните, че нещо му се смъкваха, и в същото време призоваваше делегатите да се снишат, докато мине лошавото.

Сега вече конгреси и национални партийни конференции си правят само наследниците му - другите партии се притесняват от думата и заседават на сборове, седенки, сборища, орди и съвети на старейшините.

Като стана въпрос - някой знае ли какво е старейшина? Елементарно - това е човек, навършил 55 години - блажената възраст, в която могат да се ползват преференциите на туристическите компании извън активния сезон. На това туроператорите му казват "Група +55".

Когато оригиналът навърши поредната кръгла годишнина, виден български историк изведнъж взе, че откри, че Правец бил последната крепост на Иван Шишман. Сещате се накъде отива работата, нали - класикът го е казал ясно - "за един удар имам сили йощ"... Времето не стигна, за да се дообоснове династическият произход.

Без кръгъл юбилей вестниците изключително сериозно твърдят, че училището в Банкя (където било учило, ритало и яло филии с мас копието), било най-голямото на Балканския полуостров. Който не вярва - да ходи да провери!

На конгресите благодаряха на първо на партията, после на правителството и накрая - лично на оригинала.

Старейшините на ГЕРБ са по-откровени - те деликатно си наричат началството "строител на нова България" и "апостол"...

Това, че България е нарекла един друг свой син с това име, не ги притеснява много - важното е да се върже наколенката.

И резултатите не закъсняха - при оригинала изборите се печелеха с 99.98 %. Г-н Николай Андреев, провъзгласил своя партиен лидер за апостол на демокрацията, си спечели избора със 100 % от гласовете.

Цялата тая история мирише на политически кич, та се не трае.

Министърът на интериора Цв. Цветанов бил призовал младите да се върнат към ценностите от преди 1989 година - щото били забравени.

Лидерът на старейшините, въпросният г-н Андреев, отчел петстотин деца, родени от млади членове на партията, но патриотично отбелязал, че внуците са повече.

Не е хубаво да не се знаят вицове - веднага се сетихме за онзи дядо, който на похвалата, че има много внуци, скромно отбелязал: "Друго ако не, поне внуци още можем да правим"...

Друг един старейшина, г-н Велчев, иначе председател на парламентарната група на копието, видял микрофон пред себе си и споделил в него, че хората, скътали някой лев в банките, са лентяи, които не работят, а си живеят царски от лихвите, затова справедливо е да ги одрусат с някой и друг процент данъци.

Пак ще отбележа - не е хубаво да не се помнят старите вицове.

Щом толкова ви пречи лентяйстващият ви народ - идете и си намерете си друг да го управлявате!

Но копието и неговите старейшини са патриоти - на тях други страни и народи не им трябват, в тая страна има още за изтупване - тя все още пуска - като брашнян чувал!

Пустото му копие - ще вземе да излезе по-добро от оригинала!


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар