*
Борба с вредителите

КОННИ НАДБЯГВАНИЯ ВЪВ ВЪРШЕЦ ЗА ТОДОРОВДЕН

|
КОННИ НАДБЯГВАНИЯ ВЪВ ВЪРШЕЦ ЗА ТОДОРОВДЕН

За първи път в община Вършец бяха организирани конни надбягвания, свързани с предстоящия празник Тодоровден.

Гости на събитието бяха кметът на общината инж. Иван Лазаров, секретарят на общината инж. Даниела Тодорова, началникът на Районно управление „Полиция” Виктор Михайлов.

Традиционният български празник се празнува главно за здравето на конете и затова е посветен на коневъдството и на конния спорт. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя, и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

Местността „ Синчово поле“ събра десетки участници от различни градове и села. Въпреки студеното и ветровито време, доста хора бяха дошли в очакване на зрелищните кушии.

Свещеноиконом Петко Балджиев отслужи водосвет и благослови конете, готови за надпреварата.

Организаторите от Община Вършец бяха подготвили 3 дисциплини – надбягване с коне на 800 метра, надбягване на коне с каруци на 200 метра и теглене на шейна с тежести на разстояние 25 метра. Всички състезания бяха много оспорвани, като в крайна сметка най-добите заслужиха призовите места. Кметът на община Вършец Иван Лазаров определи най-красивия и най-перспективния кон, и връчи лично специални парични награди на стопаните им.

Наградата за най - красив отиде при кон Самурай със собственик Бисер Миладинов от Вършец, а за най-перспективен млад ков бе определен кон Ектор със собственик Теодор Попов от Конна база Вършец. Първо място в дисциплината надбягване с каруци зае Коста Димитров от Вършец с кон Мая. В надбягването на 800 метра победител стана кон Деси със собственик Стефан Петров от с. Пудрия, а в теглене на шейна с тежести се отличи кон Арбанаси със собственик Мариян Дамянов от с.Пудрия.

Раздадените парични и предметни награди на заелите първите три места в различните дисциплини надхвърлиха 800 лева и бяха осигурени от Община Вършец.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар