*
Борба с вредителите

КОНФЛИКТ С МИРИС НА /МНОГО/ ПАРИ

|
КОНФЛИКТ С МИРИС НА /МНОГО/ ПАРИ

Светла Бъчварова

MediapoolРазмяната на удари между министъра на финансите Симеон Дянков и председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, започнала преди месец-два с критики на Мавродиев към идеите на вицепремиера за Сребърния фонд и управлението на външния дълг, в края на тази седмица ескалира в открит конфликт.

Твърди се, че е за пари. За много пари.

"Комисията за финансов надзор отговаря за небанковия финансов сектор с активи над 20 млрд. лв. Съгласете се, че това са много пари", отговори Мавродиев, когато Mediapool се опита да разбере от него в какво всъщност се състои конфликтът между него и Дянков.

"Дали се харесваме или не с Дянков, няма значение, и въпросът не е в това. Да сте ме чули да казвам нещо по негов адрес или той по мой", отхвърли той предположението за разчистване на лични сметки.

Отстрани нещата изглеждат така: След поредицата от критични оценки на Мавродиев за предложените промени в Закона за Сребърния фонд и в идеите за практическото използване на средствата от фонда за покриване на плащания по външния дълг, тази седмица Дянков изпрати в КФН служители на подопечната му Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ), за да проверят как се разходват бюджетните средства там.

Мавродиев не пусна инспекторите и отговори публично, че АДФИ няма право да проверява независим орган, избран от Народното събрание, че това е в правомощията на Сметната палата.

"Трите стълба на финансовата стабилност в държавата са БНБ, Комисията за финансов надзор и Министерството на финансите. Смятате ли, че е нормално единият от трите стълба да проверява друг?", попита Мавродиев.

От АДФИ обясниха, че действат напълно законосъобразно, защото в правомощията им е да проверяват всяка организация от изпълнителната, законодателната или съдебната власт, която ползва бюджетни средства. "Възложената финансовата инспекция е за проверка за законосъобразност на проведени процедури за възлагане на обществени поръчки, както и на разходването на бюджетни средства за допълнително материално стимулиране, награди и възнаграждения".

"Ако има съмнения в нашата дейност, има органи, които могат да се произнесат. Сметната палата е тази, която ни е проверявала досега пет пъти именно за разходването на бюджетни средства. Ако финансовото министерство има данни за извършени в КФН финансови престъпления, има ДАНС, МВР, прокуратура, да разследват, ние ще съдействаме напълно", отговори Мавродиев.

Назначения и бонуси

Mediapool разполага със сигнал, в който се посочват размерите на бонусите, които служители в КФН са вземали миналата година. В сигнала са дадени и примери за служители на ръководни постове, които работели в явен конфликт на интереси.

Така например допълнително материално стимулиране (ДМС) в размер на близо 10 хил. лв. на тримесечие миналата година са получавали началникът на кабинет на председателя, главният секретар, главни директори, част от съветниците на председателя и директорът на дирекция "Правна". Само началникът на кабинета на председателя е получил 30 хил. лв. бонуси или заедно със заплатата - 52 хил. лв.

Четирима от петимата членове на КФН за ноември миналата година са взели по 7500 лв. бонуси. За декември бонусът е бил вече 9500 лв. Или всеки от тях е получил по 17 хил. лв. за два месеца.

"Няма нищо тайно в начина на раздаване на така наречените бонуси или допълнителното материално стимулиране на служителите в КФН", коментира пред Mediapool Мавродиев. "Плащането на ДМС е регламентирано изрично в чл. 21 ал.2 в Закона за КФН. Има разписани ясни критерии за определянето на бонусите. И аз нося най-голямата отговорност, защото аз ги разписвам", каза той.

Той изтъкна дежурното обяснение: "Съгласете се, че хората, които се занимават с регулацията на пазар с активи за 20 млрд. лв. и могат да са подложени на огромен корупционен натиск, трябва да са добре платени. Иначе ще отидат в тези компании, които регулират, и които плащат в пъти по-високи възнаграждения."

Конфликт на интереси

От справката, с която Mediapool разполага, излиза, че в КФН работят лица, които са в конфликт на интереси. Така началникът на кабинета на председателя на комисията Андон Георгиев поне до края на 2011 г. продължавал да е председател на Съвета на директорите на "Юнайтед консултинг" ЕАД (основано през 2000 г. от Стоян Мавродиев, който е напуснал Съвета на директорите през 2006 г.). Дружеството в момента е собственост на офшорна компания с предмет на дейност консултации по приватизация, данъчно третиране, банково и конкурентно право и др.

Същевременно Георгиев остава и член на Софийската адвокатска колегия като действащ адвокат.

Главният директор на надзорната дирекция Валентин Гарвански, който е на трудов договор в КФН от началото на май миналата година, към края на годината все още притежава 50% от подназорното на комисията дружество "Кепитал Маркетс АД".

Конфликтът бил в това, пише в справката, че "Кепитал Маркетс" търгува всекидневно с книжа на дружества, над които се упражнявал контрол от КФН.

"Тези случаи циркулират по медиите не от вчера. И двамата, за които става дума, са подали декларации за конфликт на интереси. Ако те са трън в очите на обществеността, мога да ги уволня, но не смятам, че нарушават закона", отговори Мавродиев.

Защо все пак се карат Дянков и Мавродиев?

Мавродиев отказа да търси причините за конфликта си с Дянков. "Не съм го започнал и не съм страна в него. Не знам от какво възникна. Очаквам обаче министър Дянков да се откаже от желанието си негови хора да правят проверка на КФН. Защото така изпращаме лош сигнал в ЕС. Вместо това двете институции трябва да работят заедно за финансовата стабилност, ръста на икономиката и повишаването на заетостта", каза в заключение той.

И при този скандал, както и при други, за които няма ясни и логични обяснения, се пръкват всевъзможни други причини, свързани със скрити интереси, "битови" интриги, разчистване на сметки.

Така например според близки до КФН, Мавродиев има "сложни" отношения с зам.-председателя на комисията и ръководещ надзора на инвестиционната дейност Димана Ранкова, която е във финансовото регулиране у нас още от началото му през 1996 г. Тя беше изрична кандидатура на Симеон Дянков за нов-стар член на комисията и бе избрана в нея от парламента. Тогава Стоян Мавродиев, който бе депутат на ГЕРБ и автор на икономическата програма на партията, оглави финансовия регулатор. Преди това Симеон Дянков сложи за кратко Ранкова начело на Българската банка за развитие.

"Мавродиев не може да махне Ранкова, защото тя е избрана от Народното събрание. А е и човек на Дянков. Може и там да търсите причините за обтегнатите отношения между Дянков и Мавродиев", каза служител в КФН.

Вероятно за да бъдат омаловажени проблемите около КФН и приписани на лични интриги, служители от комисията твърдят, че именно Ранкова е автор на сигнала, заради който Дянков нареди на АДФИ да започне проверка.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар