*
Борба с вредителите

КОЛАРОВ: ВЛАСТТА НЯМА НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ БОРИ С КОРУПЦИЯТА

|
КОЛАРОВ: ВЛАСТТА НЯМА НАМЕРЕНИЕ ДА СЕ БОРИ С КОРУПЦИЯТА

БГНЕС

Тодор Коларов - бившият председател на Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, в коментар за решението на Конституцуионния съд за закона за конфискация заяви, че правният акт след корекциите става неприложим.

"Още при приемането на закона за конфискация казах, че се приема закон, който след като мине през Конституционния съд, ще бъде неприложим", заяви Коларов пред държавното радио БНР.

"Приемането ставаше, за да се отчете пред Брюксел, пред ЕК заради предстоящия доклад на ЕК. Така и стана. КС върна сега закона. Когато подадох оставка, казах, че България нито води ефективно противодействие срещу тежката организирана престъпност, нито срещу корупцията по високите етажи на властта, нито има намерение да прави това".

"Загубихме прекалено много време в подготовката на този закон. Противодействието на организираната престъпност и корупцията беше флагманът в предизборната програма на сегашните управляващи. По-малко от година преди края на мандата ние все още нямаме такъв закон. Отменените части на закона го правят неприложим", подчерта Коларов.

Той припомни, че според КС принципът на гражданската конфискация без влязла в сила присъда не противоречи на Конституцията и на международните договори.

"Законът не е написан така, че да работи. Това е заключението, което става ясно от решението на КС. Законът е формулиран неадекватно. Целта на закона е много важна за цялостното му тълкуване. Административните нарушения – за тях КС казва, че биха могли да бъдат включени, но не и по начина, по който са формулирани. За 15-годишната давност КС казва също, че не е добра. Много важно е това, което КС казва за жертвите на престъплението. Тъй като наказателното производство може да се развие по-бавно от гражданското, може да не останат пари, с които хората да бъдат обезщетени. Това е много важно", каза Коларов.

Той посочи, че законът има и много други слабости. "КС не отсъжда общите му слабости, а КС казва кои текстове трябва да се променят и дали законът противоречи на Конституцията", каза Коларов. Не очаквам да бъдат поправени и други текстове, но нека да видим какво ще се случи, поясни Коларов.

За това какво трябва да се промени, Коларов каза, че този въпрос не е към него. "Да припомним, че водеща фигура при писането на този закон беше господин Анастас Анастасов, зам.-председател на НС, който сега е предложен от ГЕРБ за член на КС и като единствен кандидат на ГЕРБ от парламента, със сигурност ще бъде избран. Анастасов е завършил академията в МВР, бил е съдия в Ямбол. Този закон може да му го пишем към активите. Неговото име ще се нареди в КС до такива светила като например проф. Емилия Друмева, бивши председатели на върховни съдилища и т.н. Това е капацитетът на управляващите, това е тяхната резервна скамейка, тук няма нищо лично, тук има само факти", каза Коларов.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар