*
Борба с вредителите

КОИ СА ДНЕШНИТЕ БУДИТЕЛИ

|
КОИ СА ДНЕШНИТЕ БУДИТЕЛИ

Йордан Попов
Стършел

По силата на традицията в Деня на народните будители ние връщаме часовниците си с век и половина назад и произнасяме едни и същи думи като заклинания: "О, неразумни и юроде... стани, стани, юнак балкански, от сън дълбок се събуди... туй що вий, глупци, не знайте позор ли е или слава... Пред олтара на Отечеството."

От мрака на миналото се появяват светлите образи на Паисий и Чинтулов, Ботев и Вазов и сякаш ни поставят въпрос с повишена трудност: кои са съвременните народни будители, може ли да ги назовете по име?

Да се отговори на такъв въпрос никак не е лесно. Да не забравяме, че гениалният Ботев е бил в очите на някои свои съвременници хаймана, неговият съратник Стамболов - сатрап, а народният будител Никола Петков е убит като народен враг. Червените шамани в историческата наука понякога дават такива оценки, че в Борисовата градина първо се вдигна паметник на Георги Караславов, а далеч по-късно на Захарий Стоянов. "- Я не ми мъти главата - би възкликнала някоя съвременна хелуинска тиква, - историята въобще не ме интересува."

И все пак въпросът с повишена трудност си стои: кои са днешните народни будители? Лесно е да кажем: това са нашите министри, защото от ранни зори тичат по всички възможни телевизии, за да ни обяснят как трябва да живеем, като ни плашат и успокояват едновременно. По-добре е да направим анкета сред различни възрастови слоеве.

Най-напред попитахме пенсионерите на протест пред храма "Св. Александър Невски" кой според тях е народен будител. "То се знае - Велизар Енчев - отвърнаха мнозина. - Въпреки че оредяваме от ден на ден, той ни призова на протест и ние денно време протестираме, а нощно пишем лозунги." После се обърнахме със същия въпрос към средното поколение на площад "Славейков".

"Народен будител е Волен Сидеров - отговориха запитаните. - Той пръв се сети да иницира подписка за забрана на Ислямски институт в София." Отскочихме и до Софийския университет, където скоро се опитаха да направят конференция за една народно будителка, която ни била отворила към света, и то в годините на Желязната завеса.

Попитахме студентите, които не се интересуват от политика, кой е в днешни дни народен будител. Те отговориха: рапърът Мишо Шамара. Той единствен посмя да се изгаври с националния ни флаг, и то така, че на Борисов и Станишев им се разтрепериха гащите.

И в трите възрастови групи обаче имаше хора, за които народен будител е Юлиян Вучков. Обобщеният отговор звучеше така: "Като го чуя, след това две нощи не мога да спя." Вучков често громи със силни думи политиците, но президентът Георги Първанов каза, че това го забавлява. А защо не го притеснява, той сам си знае, нали е историк.

За мен лично народен будител от по-ново време е писателят Георги Марков. Има и други неколцина съвременни писатели, които бих причислил с чисто сърце към будителите, но Георги Марков заплати с живота си заради своите "Задочни репортажи".

Ето една книга, която отвори очите на мнозина и която комунистическият режим не можа да прости. И вместо да бъде изучаван в училищата, Марков е оплюван от жълти пера или като сътрудник на българските тайни служби, или на английските.

След като е премълчаван, низвергнат и оплют, задължително е след още двайсет години да влезе в учебниците като народен будител.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар