*
Борба с вредителите

КОГА СЕ ПРИЕМА КРЕАТИН

|
КОГА СЕ ПРИЕМА КРЕАТИН

Суплементирането става все по-задължително при усърдно трениращите хора, за които добрите фитнес резултати се равняват на отлична дисциплина и силен характер. Не винаги обаче успяваме да добием мечтаното тяло с лекота - необходимо е да направим още нещо за редуцирането на излишните мазнини, а след това и за натрупването на прилична мускулна маса. Креатинът е хранителна добавка, която се ползва с голяма популярност сред спортуващите, като ползите от нейния прием съвсем не се свеждат единствено и само до постигането на релеф! 

Какво е предназначението на креатина

Веществото креатин се синтезира от човешкия организъм, като основната му задача е да снабдява тялото с енергия, за да увеличи неговия потенциал по време на силови тренировки и не само. Освен за тренировъчните постижения в залата, веществото има отношение и към нашето здраве, а по-специално за подобряването на паметта, забавянето на процесите на стареене и др. Може да се набави по естествен път чрез месото, но за да е неговата концентрация максимална, е добре да се приема посредством суплементи. 

Кога е най-доброто време да се приема

Приемът на креатин е спорен. Може да се осъществява преди и след тренировка, а в някои случаи и по всяко едно време. Очакваните резултати са различни в различните ситуации - ако искаме да си набавим повече клетъчна енергия, то би било добре да посегнем към добавката преди изпълнението на фитнес програмата за деня. В този случай мощностите се увеличават, а респективно и възможността за трупане на мускулна маса.

Суплементът може да се взима и след тренировка, като тук говорим за пълноценно възстановяване на изразходваните хранителни вещества и енергийни запаси. Добавката е възможно да се комбинира с въглехидрати и протеини за още по-добри резултати, също както и да се пие без строго определено време. Подходяща е също така и за жени. 

Какви видове има

Креатин фосфат се среща под най-различни форми, което прави избора на подходящ продукт труден:

  • Монохидрат. Най-често срещана форма на креатин, която е и основен енергиен субстрат в тялото. Има възстановяващо действие и повишава възможностите по време на тренировка;
  • Хидрохлорид - разтваря се отлично във водна среда и увеличава чувствително мускулната сила. Помага за намаляването на умората и предпазва от атеросклероза; 
  • Малат - работи в полза на издръжливостта по време на фитнес тренировка, засилва анаеробната ефективност и се комбинира чудесно с други добавки;
  • Пируват - увеличава количеството креатин в кръвта и оказва добър ефект върху общата издръжливост при спортуващите; 
  • Кре-алкалин - подобрява съотношението между мазнини и мускулен обем в тялото, може да се приема и с други суплементи; 
  • Етил естер - усвоява се пълноценно, но се приема в по-големи дози, за да достигне до мускулните клетки. Повишава енергията и силата, помага за по-бързото възстановяване и предотвратява задържането на вода.   

Все повече трениращи, включително и професионални бодибилдъри, използват този суплемент, възползвайки се от всички негови тренировъчни, здравни ползи и минимални странични ефекти, които се доказват от положителните мнения, налични във всеки онлайн магазин за подобен тип продукти.  


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар