*

КОАЛИЦИЯТА ЗАД СДЕЛКАТА ЗА ЕВРОТО СЕ ПРОПУКА

|
КОАЛИЦИЯТА ЗАД СДЕЛКАТА ЗА ЕВРОТО СЕ ПРОПУКА

В ЕС расте съпротивата срещу по-тесен фискален съюз, докато единната валута се срива

Маргарита Насева
Капитал

В новата сделка за еврото, която се очакваше да бъде панацея за спасяването на единната валута, се появяват пукнатини и плановете за бързото й формализиране и задействане се отлагат поне за средата на 2012 г.

Великобритания вече не е единствената държава, опълчила се на по-тесния фискален съюз, предлаган от Франция и Германия. Нейната позиция се споделя от управляващите в Швеция, Чехия и Дания, които макар да не се обявяват открито против съюза, заявиха, че ще изчакат условията на междуправителствения договор за фискалния пакт, за да решат дали да го подкрепят. Опозицията в Полша, Ирландия и Холандия също се обяви против сделката, договорена на Европейския съвет на 8 и 9 декември.

Пукнатините обезвериха инвеститорите и еврото в сряда достигна в сряда най-ниските си нива от 11 месеца насам.

Отбой за новия пакт

В понеделник датският премиер Хеле Торнинг-Шмид обяви, че ще реши дали да се присъедини към новия фискален съюз, след като станат известни подробности от договора. "Важно е да изчакаме процесът да се задвижи и след това ще решим какво иска Дания и в какво може да участва", каза тя пред агенция Dow Jones.

Във вторник шведският премиер Фредерик Рейнфелд заяви пред журналисти, че е твърде рано да се каже как парламентът в Стокхолм ще гласува по бъдещия пакт и затова правителството не може да гарантира, че ще подпише договора за бюджетната дисциплина. Рейнфелд оглавява правителство на малцинството и се нуждае от широка подкрепа в парламента, а социалдемократите - най-голямата опозиционна партия, засега не дават признаци на одобрение.

Чешкото правителство също продължава с предпазливата си позиция. Премиерът Петр Нечас заяви, че първо иска да види подробностите на бъдещия договор, преди да се ангажира с него.

Протест срещу договора изрази и полската опозиционна партия - консервативната и евроскептична "Право и справедливост". Тя обвини правителството, че предава националните интереси, като позволява на Германия да контролира ЕС.

Вестник Financial Times не изключва възможността скоро в лагера на противниците на евросделката да се включи и опърничавият премиер на Унгария Виктор Орбан. Той със сигурност няма да преотстъпи с лекота на Брюксел контрола върху данъчната политика. Още на Европейския съвет Орбан показа известни резерви, които впоследствие оттегли, обвинявайки медиите, че не са го разбрали правилно.

Дори в еврозоната вече има опозиция

Опозиционните лидери на Ирландия призоваха премиера Енда Кени да насрочи референдум за присъединяването към новия фискален пакт. Почти със сигурност той ще бъде отхвърлен на вота. Холандската опозиция пък нападна правителството на малцинството на Марк Руте, че бърза да се обвързва със сделка, с чиито подробности не е запознато.

Пукнатините в еврокоалицията вероятно ще ускорят подготовката и приемането на бъдещия пакт. Според Financial Times преговарящите ще се срещнат още в четвъртък, за да изготвят проектоспоразумението и да го представят на европейските лидери преди празниците.

Във вторник Франция обяви, че иска до Коледа да е готова правната рамка, текстът да е написан до средата на януари, а през март вече да е подписан от всичките 26 страни (без Великобритания).

В сряда обаче председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу заяви, че за него срокът е средата на годината, т.е. работата по него да е финализирана по време на започващото на 1 януари датско председателство на ЕС.

Италианският премиер Марио Монти отново изказа подкрепата си, но и добави, че само с това споразумение няма да се свърши и трябват още няколко договора. Рим особено държи на това да започне пускането на общи облигации на еврозоната - нещо, срещу което е Германия.

Доверието на пазарите се топи като пролетен сняг

Еврото поевтиня в сряда до 11-месечен минимум спрямо долара заради нарастващите съмнения, че сделката за еврото ще е достатъчна да спаси единната валута, а с нея и кредитния рейтинг на редица държави от еврозоната.

Италия трябваше да плати рекордна лихва от 6.47% от въвеждането на еврото досега, за да пласира 5-годишни облигации на стойност €3 млрд.

"Инвеститорите изчакаха да се уталожи прахът след срещата на върха на ЕС. Сега те поглеждат в чашата с мерките и виждат, че е празна", коментира Стивън Инглендър от Citigroup.

Липсата на убедителни резултати от Европейския съвет и разцеплението в коалицията усилват натиска върху ЕЦБ за по-решителна намеса, коментира Reuters.

"Резултатите от брюкселската среща много по-вероятно ще станат бележка под линия в трудовете по история, отколкото като важна нова глава", писа във вторник анализаторът на в. Financial Times Гидиън Ракман.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар