*
Борба с вредителите

КМЕТЪТ НА ВИДИН СЕ ОТЧЕТЕ ОБЩЕСТВЕНО ЗА ПЪРВАТА ГОДИНА ОТ СВОЯ МАНДАТ

|
КМЕТЪТ НА ВИДИН СЕ ОТЧЕТЕ ОБЩЕСТВЕНО ЗА ПЪРВАТА ГОДИНА ОТ СВОЯ МАНДАТ

Пред общински съветници и журналисти кметът на Община Видин Герго Гергов представи отчета си за първата година от своя мандат.
Събитието откри председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов.
Той припомни подписаната преди една година на добра воля от представителите на няколко политически коалиции и партии Харта за Видин. И отбеляза, че ръководейки се от този документ, пренебрегвайки политическите пристрастия, Община и Общински съвет постигат днешните резултати и за всички е факт, че Видин се превръща в по-добро място за живеене.
Герго Гергов постави няколко основни акцента в отчета си. Той отбеляза, че въведената строга финансова дисциплина е дала резултат, предприемат се ефективни мерки, работи се сериозно по европейски проекти, развиват се социалните услуги, културните институти са с нова визия, постигат се успехи в спорта, Видин се превръща в желана туристическа дестинация и е с променен, европейски облик.

„Задълженията, които наследих, бяха над 21 милиона лв., запорите – около 11 милиона лв., просрочените задължения – за над 7 милиона лв. За около 400 000 лв. бяха неизплатените заплати. Година по-късно: задълженията към третото тримесечие са около 16 милиона лв., или стопих около 5 милиона лв. На базата на организацията, която създадох, успяхме да изплатим запори за 6 милиона лв. и към октомври 2012 г. остатъкът по запори е малко над милион. Изплатихме над 2 милиона просрочени задължения” – се посочва в отчета.

Видинският кмет се спря на най-важните проекти, по които общината работи и обърна внимание специално на регионалното депо за битови отпадъци и водния цикъл.

„През едногодишния период на управлението ми се изпълняват проекти на стойност към 40 милиона лв. Четири от тях вече са реализирани – усвоените средства са в размер на почти 2 милиона лв., останалите 16 са в процес на реализация. Над 96 милиона лв. е стойността на разработените проекти и на тези в процес на подготовка за кандидатстване – 16 на брой” – посочи Гергов. Той поясни, че независимо от затрудненото финансово положение, Община Видин е потърсила нови решения за подобряване на градската среда, за благоустрояване и създаване на нови места за отдих и развлечения. И посочи като резултат промяната в Крайдунавския парк, построяването на 6 детски площадки, възстановяването на неработещите чешми и фонтани, подмяната на автобусните спирки и въвеждането на нови автобуси по градските линии, поставянето на около 200 нови контейнера за сметосъбиране, ремонтирането на сградите на всички кметства в общината и много други.

„Убеден съм в успеха на града ни. Нека всички заедно накараме България да забележи, че Видин се развива” – каза в заключение Гергов.
Общинските съветници изразиха удовлетворението си, че видинският кмет е изпълнил обещанието си да представи публично отчета за първата година от управлението си, че е успял да спре източването на общински пари и му пожелаха сили и увереност да продължи да работи за доброто на Видин.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар