*
Борба с вредителите

КЛИНКЕРНИТЕ ТУХЛИ ТERCA – ИНДИВИДУАЛНОСТ И ЕСТЕТИКА

|
КЛИНКЕРНИТЕ ТУХЛИ ТERCA – ИНДИВИДУАЛНОСТ И ЕСТЕТИКА

Вятърът и лошото време могат да бъдат пагубни, особено за фасадата на една сграда. В крайбрежни зони, където съдържанието на соли във въздуха допълнително допринася за суровия климат е от първостепенно значение да се придаде на фасадата така необходимата устойчивост на атмосферните условия, на които е подлагана ежедневно. Но и в други региони фасадните тухли са предпочитани. Вместо да се санира фасадата на няколко години, индивидуалното излъчване на сградата се запазва буквално през целия й „живот”.

Сред многото възможности да се оформи фасадата на една къща, изграждането й с видима зидария от тухли TERCA е не само икономически изгодно в дългосрочен план, но със сигурност и естетически въздействащо и уникално. Свидетелство за това са не само запазилите през вековете своята красота редица исторически сгради, но и многото примери за модерна архитектура.

Какво е клинкер
Фасадните тухли се произвеждат от много фино смляна специална глина и се изпичат при високи температури. Благодарение на това те стават плътни, с висока якост и при почукване издават твърд и ясен звук. Наричаме ги клинкери.

Изцяло природен материал
Тухлите TERCA се произвеждат от “земя, вода, огън и въздух” и представляват един 100 % естествен продукт “Natur pur”, като гарантират напълно здравословен начин на живот.

Неподвластни на времето
Фасадните тухли TERCA практически не се нуждаят от поддръжка. Специално избраните суровини и най-вече процесът на изпичане осигуряват високата якост на клинкера. Всяка клинкерна фасада осигурява на собствениците си „безгрижен” по отношение на ремонтни работи живот. Дори и да се запраши или замърси, след първия дъжд тухлената стена е отново в първоначалния си вид.

Неподвластни на механично въздействие
Ако в двора на къщата децата карат колело, ритат топка или нещо друго се удари в стената, това по никакъв начин не оставя следи. Това обаче не се отнася за повечето други покрития като мазилки, бои и т.н.

Тухлата с много лица
Изборът на фасадни тухли не е лесен. Само асортиментът на Винербергер предлага над сто и двадесет повърхности, цветове и форми. Многобройните, трайно запазващи цвета си тухли дават разнообразни възможности за оформление. Съвременната тенденция за „връщане към природата” търси естествения дизайн и топлота на цветовете. И тук Винербергер има с какво да изненада търсачите на естественото. Новите фасадни тухли с марката TERCA предлагат естествен дизайн и топли нюанси. Такова разнообразие от цветове, форми и повърхности трудно може да се намери при друг строителен материал.

Що се отнася до цветовата гама, фасадните тухли показват изключително многообразие. Съобразно минералния състав на глината и температурата на изпичане клинкерните тухли могат да варират от живите багри на жълтото, експресивното оранжево, топлото червено, землистото кафяво и хладното сиво-черно, включително всички оттенъци и преходни тонове и нюанси, на които тухлите са богати, така както е богата човешката душевност.

Ретро вид на фасадата
Не само цветът, но и формата и повърхността предоставят допълнителна свободата за оформление. „Духът от миналото”, когато основният градивен материал е бил тухлата, може да се пресътвори и с дизайнерската серия Antique, при която външният вид на тухлата е изкуствено „състарен”. Благодарение на специален начин на обработка, при който тухлите дори се „въртят” в големи барабани, се постига изкуственото им състаряване. По този начин всяка тухла представлява уникат със свой специфичен характер. Ретро – серията е подходяща не само в исторически сгради или старинна архитектурна среда, но носят и въздействащ ефект на контраста, поставени в обекти на модерната архитектура.

Понякога няколко сантиметра разместване на фугите надясно или наляво определят дали една фасада ще има спокойно и достолепно излъчване или ще играе „закачливо” с погледа. При класическото подреждане се размества всяка втора редица, за да се започне на следващия с половин или четвърт тухла и да се постигне равномерно спокойна оптика.

Двуслойна външна стена с POROTHERM и TERCA
Двойната конструкция е по-здрава
Освен топлоизолационните качества на глината не бива да се подценява и способността ù да акумулира енергия. Наред със своята порьозна и капилярна структура, чрез която се осигурява топлозащитата на сградата, тухлата притежава и уникалната способност да действа като естествен климатик: температурните колебания се изравняват благодарение на отдаването и приемането на топлина.

От десетилетия многослойната стена е основна фасадна конструкция в редица европейски страни.
Последователното разделяне на конструкцията в три слоя, всеки от които има отделна функция, позволява пълното използване на изключителните свойства на тухлите.

С многослойния начин на изпълнение се покриват всички изисквания, свързани със строителната статика, физика и изискванията за микроклимат.

Ролята, отредена на клинкерната зидария в двуслойната външна стена, е далеч не само естетическа - няма друг материал, който да има толкова много предимства:
Фасадните тухли са абсолютно надеждна защита на вътрешния зид срещу студ, дъжд и горещина и гарантират, че през студените месеци топлината ще остане в къщата;

• Защита от дъжд - Влагата от въздуха при дъжд се поема от керамичната фасада и след спиране на валежа се отдава отново. Дори при силни и продължителни валежи влагата не прониква до вътрешната страна на стените.

• Защита при горещини - Къщата с фасадни тухли има постоянно приятен климат. Топлината през деня се запазва във външната стена, а през нощта се отдава обратно. Къщата не се п регрява през горещите летни дни.

• Защита от студ - През зимата студът остава отвън. Благодарение на двуслойната конструкция може да се осигури всякакво ниво на изолация. Влагата, един от враговете на топлозащита, не прониква във вътрешната стена и така се редуцира директното влияние на студа. При по-големи дебелини на изолациите могат да се покрият изискванията за “пасивна къща”.

• Защита от шум - Да се изграждат двуслойни конструкции с фасаден зид означава да се осигури особено добра защита от уличния шум. Звуковите вълни намаляват значително, преминавайки освен през тухления зид и през въздушния слой и изолацията между двата зида.

• Твърда обвивка – мека сърцевинa - “Твърдата” външна фасада пази “меката” изолация от механични наранявания и атмосферни влияния. Тази конструкция прави възможно и последващото монтиране на осветителни тела, фасадни елементи и др., без това да е особено проблематично.

• Къща от мечтите - Благодарение на своето разнообразие и възможности за пластично и цветово оформление фасадните тухли TERCA позволяват всяка сграда да изглежда единствена по рода. Клинкерните тухли TERCA позволява на обитателите на всеки дом да изразят своята индивидуалност и да реализират мечтите си.

Настилките TERCA успешно допълват гамата от продукти на Винербергер за оформлението на една къща. Лакатушeщи пътечки към слънчеви беседки, закачливи алеи и луксозни тераси, барбекю или площи около басейна – каквото и да изберете - радостните цветове на настилките TERCA даряват със слънчеви нюанси и южняшко настроение. Богатият избор от цветове и форми позволяват да оформите всяко кътче около къщата с индивидуален облик и да поставите акцент на всеки детайл.

Независимо дали ще предпочетете модерно или традиционно подреждане, топли червени или пъстри краски, гладка или структурирана повърхност, можете да разчитате на основното предимство на клинкерните настилки – уникалност и индивидуалност.
Благодарение на дълготрайността на материала и специалната технология на изпичане, външният вид на настилките остава естествено красив по всяко време на годината. Цветовете не избледняват, а повърхността се запазва дори и след десетилетия. Поддръжка практически не е необходима. Високата степен на самопочистване и понижената чувствителност към влиянието на атмосферни условия ви гарантират единствено добро настроение.


ОЩЕ ОТ "МОДЕРЕН ДОМ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар