*
Борба с вредителите

КИТАЙ ИНВЕСТИРА ПЪРВИТЕ СИ 10 МИЛИОНА ЕВРО ВЪВ ВИДИНСКО

|
КИТАЙ ИНВЕСТИРА ПЪРВИТЕ СИ 10 МИЛИОНА ЕВРО ВЪВ ВИДИНСКО

10 милиона евро инвестира в земеделие китайска държавна компания в най-бедната община от Европейския съюз- Бойница.

"Това е първата държавна инвестиция на Китай в страна от Евросъюза. Гаранцията е стопроцентова, защото фирмата е държавна. Село Бойница е най-бедната община в Европейския съюз и днес, когато има отлив от инвестиции в целия ЕС, те идват тук" - каза пред медиите министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, след като, заедно с министъра на земеделието на Китай Гао Хонбин и областния управител на област Видин Пламен Стефанов, прерязаха лентата. "Преди по-малко от месец, на среща на Г-20, Меркел и Саркози казаха, че започва войната за китайските инвестиции. Аз мисля, че ние водим с 1:0. След като първата държавна инвестиция на Китай е тук, това е добра атестация. Работим за тази инвестиция от доста месеци, подсказах им, че Северозападна България е най-доброто място за инвестиции, радвам се, че това се случи", каза министърът на земеделието.

"Работи се по обявяване на обществена поръчка за наемане на външни оценители"- каза министър Найденов, във връзка с казуса с изчезването на активи на хидромелиоративни съоръжения. По думите му се касае за активи, на стойност десетки милиони левове. "Важното е да се знае, че всички тези язовири не са изчезнали. Но години наред са наливани средства за поддръжката на всички съоръжения- за корекция на реки, диги, отводнителни полета. като изчезне счетоводството и тяхната балансова стойност, не знаем къде са отишли парите. Може би ще се наложи обществото да плати определена цена, за да научи истината. Надявам се тези, които са откраднали, и тези, които са ги прикрили, да понесат своето наказание"- посочи Мирослав Найденов.

По въпроса за подготвяната стачка от зърнопроизводителите, земеделският министър коментира, че се търсят механизми за набавяне на допълнителни средства, но исканите 570 милиона лева няма как да бъдат осигурени.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар