*
Борба с вредителите

КАМПАНИЯ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА РАК СТАРТИРА ВЪВ ВРАЦА

|

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България 2012 – 2016 бe представена на Първото заседание на Регионалния координационен съвет във Враца. Срещата се проведе на 18 октомври 2012 г. в заседателната зала на Областна администрация Враца.
Председател на Регионалния координационен съвет е д-р Анета Ставрова , Директор на Регионалната здравна инспекция, а регионален координатор: Д-р Кети Ценова, Директор Дирекция „НЗБ“ в РЗИ – Враца. В съвета е и Заместник Областния управител на Област Враца г-жа Цветелина Теофилова.
На първото заседание бе приет Правилник за дейността на Регионалния координационен съвет по първична профилактика на рака на маточната шийка. Съветът е консултативен орган към Директора на РЗИ гр.Враца при осъществяване на дейностите по изпълнение на Националната програма.В него са включени и представители на областна и общински администрации, Български лекарски съюз, БАПЗГ, сдружение на Общопрактикуващите лекари, БЧК, РЗОК, НПО, Регионален инспекторат по образованието.
„Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Р България 2012-2016 г. е приета с Решение на Министерския съвет от 25.07.2012 г. Създаден е Национален координационен съвет с председател Д-р Минчо Вичев, Заместник-министър на здравеопазването и Национален координатор Д-р Любомир Киров – национален консултант по обща медицина, председател на националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България“, каза в презентацията на програмата регионалният координатор д-р Кети Ценова. Тя разясни, че имунизацията е средството за профилактика на рака на маточната шийка и основната дейност на съвета ще е в най-кратък срок да информира и да запознае родителите и близките най-вече на момичетата на 12 години, за ползата от ваксината. Установено е, че при момичетата на 12 г. има най-добър имунитет и предпазва над 90 % от заразяване с онкогенен човешки папиломен вирус, затова и за тях ваксината е безплатна. 2 милиона лева са отпуснати от правителството за закупуване на ваксини. Това е и първата препоръчителна ваксина, която се реинбурсира от Здравната каса. Препоръчителна е за момичета и жени от 12 до 25 години.
Всяка 2-ра минута в света умира една жена от рак на маточната шийка, в България – 1 жена всеки ден, сподели пред Съвета последната статистика д-р Ценова. Национална програма за профилактика на това заболяване започва да се прилага за първи път преди 9 г. в САЩ. Над 9 милиона дози от ваксината са поставени до сега в световен мащаб.
Регионалният координационен съвет насрочи и първите си срещи по програмата с директори, учители и медицински специалисти от училищата от областта и общопрактикуващите лекари.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар