*

КАЛИН КАМЕНОВ: БОТЕВ И ЛЕВСКИ МЕЧТАЕХА ДА БЪДЕМ ЕДИННИ! НАШ ДЪЛГ Е ДА СПАЗВАМЕ ЗАВЕТИТЕ ИМ!

|

„По време на Ботеви дни, Враца се превръща в патриотичната столица на България! Благодарение на саможертвата на нашите предци, днес можем да се наречем свободни. Въпреки свободата, сме оковани във веригите на апатията и разединението. Пътят, по който вървим, не е този на Ботев и Левски, защото те мечтаеха да сме единни. Изход от тази ситуация има, стига да имаме чисти сърца и да искаме да работим за общия ни дом. Вярвам, че в името на нашата държава, ще съумеем да си простим грешките и да продължим напред. Нека бъдем по-мъдри и да дадем пример на децата ни. От нас зависи дали ще бъдем достойни наследници на личности като Ботев! Дълбок поклон пред загиналите за нашата свобода! Да живее България!“ - с тези думи, кметът Каменов даде началото на тържествения митинг-заря, в памет на поета-революционер – Христо Ботев.

След приемането на почетния строй на ротите, председателят на Народното събрание Росен Желязков приветства жителите и гостите на Враца. „Христо Ботев е герой, вписан в Пантеона на най-великите синове на България. Едва ли има човек, който да не съпреживява паметните мигове на неговата саможертва. Днес не е нужно да браним свободата с кръв, а с достойни дела. Нека бъдем добри, силни и горди! Дълбок поклон пред загиналите за свободата на България!” – каза още Росен Желязков.

Тържественият митинг-заря продължи с едноминутно мълчание, в памет на Христо Ботев, неговата чета и загиналите за свободата на България, като след това пред паметника на великия българин бяха поднесени венци и цветя.

В края на церемонията, под звуците на музика, небето над града бе озарено от внушителна заря.

На военния ритуал, организиран от Военно формирование 54 990-Враца, присъстваха още: Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, заместник-председатели на Народното събрание, народни представители, министърът на отбраната, командирът на ВФ 54 990 подполковник Гаджев, областният управител, председателят на Общински съвет – Враца д-р Владимир Христов, общински съветници, кметове от страната, ръководният екип на местната администрация, както и хиляди жители и гости на Враца.

Преди тържествения митинг-заря, в сградата на Драматично-кукления театър се проведе патриотичен концерт-спектакъл.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар