*
Борба с вредителите

КАЛФИН: ЗАЩО ПОЛИЦИЯТА ПРИТИСКА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СРЕЩУ БОЙКО БОРИСОВ?

|
КАЛФИН: ЗАЩО ПОЛИЦИЯТА ПРИТИСКА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СРЕЩУ БОЙКО БОРИСОВ?

Във Враца кандидатът за президент на БСП обеща да съдейства за приемането на стратегия за развитие на Северозападна България. Защо се опитват да скрият протестите на хората от премиера Бойко Борисов, попита кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин във Враца. Той коментира инцидента от сряда в Нова Загора, когато полицаи отнеха от граждани протестни плакати срещу премиера. Калфин се възмути от действията на органите на реда срещу хората, които са протестирали, защото градският площад е направен незаконно. Еколози от града са подавали редица сигнали, включително до новата министърка на регионалното развитие. Въпреки тях и въпреки нарушенията, са излети 6 млн. лв. за една спорна инвестиция, за да може тя да се отчете преди изборите. В четвъртък Бойко Борисов откри обновената пешеходна и паркова зона в града.
„Затова са протестирали хората, какво е толкова страшното, та да отиде полиция и да им събере плакатите? Може би за да не ги види премиерът, както преди няколко дни, когато беше в Добрич. Тогава той видя няколко души с транспаратни против добива на шистов газ и каза, че ще подпише
за добива напук, щом протестират”, възнегодува Ивайло Калфин. Той заяви, че в Деня на независимостта на България – 22 септември, се страхува да не изтървем някои изконни български ценности, каквато тенденция се чувства напоследък. Във Враца беше представена групата за подкрепа на кандидатурата на Ивайло Калфин за президент с председател, инж. Евгени Евгениев, шеф на УС на местната Търговско-промишлена палата. В групата засега членуват 43-а видни врачани, сред които само шестима членуват в политически партии, а повечето са приятели на Ивайло, който често посещава града и района – във Врачанския Балкан се научил да играе хоро и да яде люта баница. Във връзка с „поречeнията”, които му поставиха присъстващите, Калфин се ангажира като президент да съдейства за изработване на специална стратегия за развитие на Северозападна България, която според Евростат е най-изостаналият регион в ЕС.
Това може да стане чрез заделяне на бюджетни средства, политика за подпомагане на селските стопани, създаване на условия за индустриални паркове, осигуряване на данъчни облекчения при наемане на нови работници. Кандидатът за президент на БСП припомни инициативата си за
гарантирано работно място за 80 000 млади хора, които завършват своето образование всяка година и от която могат да се възползват изостанали региони като Северозападна България. „Държавата трябва да им гарантира минимална работна заплата в продължение на една година за работа в държавната или общинската администрация или частни фирми”. Според Калфин сумата за всеки млад човек ще излиза по около 5000 лв., което е много по-малко от разходите за социални помощи. „За каква скоростна жп линия Враца – София може да става дума, като БДЖ е пред фалит и финансовият министър иска да съкратят 5000 души от личния й състав?”, попита Калфин по повод на въпрос как вижда евентуална реализация на съществуващия проект за такава отсечка. Според него са необходими целенасочени инвестиции за развитие на регионалната политика, която не се изчерпва само със строежа на две магистрали.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар