*
Борба с вредителите

КАЛФИН ПРЕДЛАГА ПОМОЩ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ШЕНГЕН

|
КАЛФИН ПРЕДЛАГА ПОМОЩ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ШЕНГЕН

„Готов съм изцяло да съдействам на правителството на Бойко Борисов, за да опровергаем скептиците в ЕС, че България може да пази външните граници на съюза”. Това заяви кандидатът на БСП за президент на Ивайло Калфин след решението на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС да не разглежда молбата за членство на България в Шенген – европейското безвизово пространство.
В същото време Калфин посъветва правителството да не поема по пътя на обидата и противопоставянето, особено когато страната няма убедителни аргументи, че е постигнала сериозен напредък в борбата с престъпността и корупцията. Той счита, че не е правилен и другият път - да казваме, че всичко ни е наред и че държавите, които блокират българското присъединяване към Шенген, си имат вътрешни проблеми.

Калфин обърна внимание на думите на холандския министър на вътрешните работи, който е настоял решението за българското членство в Шенген да се отложи не само до предстоящата среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС, а до следващия доклад по правосъдие и вътрешни работи след февруари догодина.

Калфин направи аналогия с 2005 г., когато стана министър на външните работи и три страни от ЕС не искаха да ратифицират договора на България за членство в ЕС. „Едната от тези страни беше Холандия. В крайна сметка ние успяхме да им покажем и докажем, че България е готова, предприела е всички мерки и има всички основания да бъде страна члена”


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар