*
Борба с вредителите

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ДИЗЕЛА ЗА ОТОПЛЕНИЕ

|
КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ДИЗЕЛА ЗА ОТОПЛЕНИЕ

Много домакинства, предприятия и обществени сгради нямат изградена връзка с газопреносна мрежа. Те се нуждаят от друг начин за отопления на помещенията. Много от тях използват ток и твърдо гориво, докато не открият колко по-изгодно би било да използват  дизел за отопление от Dieselor.

Тук ще разгледаме какво представлява това гориво за отопление, какви са неговите предимства и как може да се изчисли нужното количество за зимния сезон.

Какво е дизел за отопление?

Дизелът за отопление, познат още като газьол или нафта, е гориво, което се използва както в частното домакинство, така и в предприятия, складове, супермаркети и общински сгради.

Газьолът в България е биодизел (Б6), който съдържа 6% дизел с органичен произход от растения или животинска мас. Това е изискване по закон и е показател за качеството на горивото.

За разлика от газа той не достига до домакинствата и предприятия с тръби по газопреносната мрежа. Доставчиците на горива използват тежкотоварни камиони, за да транспортират нафтата до нужния обект. След това газьола се налива в специално предназначена за него цистерна, в който се съхранява.

 

Предимства

Дизелът продължава да е сред най-добрите методи за отопление. Той е търсен както в обществени учреждения, така и от частни предприятия и домакинства.

Съвременните нафтови печки и инсталации са много по-икономични. Това помага значителното да се намали изразходеното гориво. По този начин се намаля и цената, която се дава за затопляне на помещенията през зимните месеци.

Също така използването на дизел за отопление е много по-икономично в сравнение с това на твърдо гориво или ток.

Цената на електричеството не е константа и винаги е по-висока през отоплителния сезон. Това не позволява лесно да се определи колко ще струва за целия период на зимата.

Твърдите горива като дървета изискват да бъдат нацепени, преди да се поставят в печката. Те се нуждаят и от много пространство за съхранение. В случаите с къщи, те често се поставят на открито. Това ги подлага на риск от намокряне и невъзможност да се използват.

Дизелът за отопление може да бъде поръчан в количество, с което домакинството или предприятието да изкара студените месеци, без допълнително зареждане. Така още в момента на поръчка се знае колко ще струва горивото за отоплителния сезон. Също така нафтата се съхранява в специални цистерни. Те заемат значително по-малко пространство от нужното за дървета.

Важно е да се отбележи, че дизелът е сред най-безопасните средства за отопление. За разлика от газа и дървата той не е податлив на запалване. Това осигурява допълнително безопасност за домакинството и предприятието, използващо този начин на затопляне на помещенията.

Изчисление

Изчислението на необходимото количество дизел за отопление на помещенията се случва много лесно.

Количеството гориво, което се използва за час, може да се изчисли с мощността на устройството умножена по 0,1. Така нафтов котел с 20kW мощност ще има нужда от 2л гориво на час.

Цикълът на работа на тези уреди стандартно е 50% режим на работа и 50% режим на заспиване.

При използването на подобен нафтов котел за жилище с площ от 100м², може да се каже, че средно би се нуждал от 650-750л дизел, за да отоплява всички помещения в период от 3 месеца.

Така лесно могат да бъдат изчислени нужните количества дизел за отоплителния сезон. Също така няма да е необходима постоянна проверка за наличното количество гориво. 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар