*
Борба с вредителите

КАКВО Е ДЪЛГОВА СПИРАЛА И КАК ДА Я ИЗБЕГНЕТЕ?

|
КАКВО Е ДЪЛГОВА СПИРАЛА И КАК ДА Я ИЗБЕГНЕТЕ?

Как да управлявате правилно финансите си, за да не попаднете в дългова спирала?

Най-вероятно сте срещали израза „той има висока финансова култура“. Това на практика означава, че даден човек знае как да си управлява финансите и за какво колко да харчи. Прави си добра сметка на разходите и не попада в дългова спирала.

Какво е дългова спирала?

Най-общо казано, това е ситуация, в която се взима кредит, за да се погаси вноска по друг кредит, след това трети, за да погасят вноски по предходните, включително да се покрият обичайни текущи разходи и т.н. В резултат като месечен баланс, вноските по задълженията надхвърлят дохода, просрочените задължения се оскъпяват и с наказателни лихви и такси, а неплащаните рано или късно стават изискуеми по съдебен ред. Излизането от дългова спирала е тежък процес и в повечето случаи налага финасова помощ от близки, започване на втора работа, продажба на автомобил или имот.

Не бъркайте дългова спирала с правилно рефинансиране

Какво означава да рефинансираш бърз кредит правилно? Отговорът е много лесен. Самият процес на рефинансиране се предприема, когато условията по втория кредит са по-изгодни от условията на първия. Това се отнася за всички кредити на вноски, които се изплащат повече от веднъж. Рефинансирането е прекрасен финансов инструмент, който в крайна сметка може да ви спести разходи.

Какви са признаците на дългова спирала?

•           Не можете да си позволите да платите минималните си месечни вноски.

•           Закъснявате с плащанията си или пропускате плащания.

•           Използвате кредитни карти, за да платите основни разходи.

•           Прехвърляте салда по кредитни карти от една карта на друга.

•           Вземате заеми, за да изплатите други заеми.

Защо хората влизат в дългова спирала?

Най-честите предпоставки, които предизвикват навлизането в дългова спирала, са вземането на кредит с твърде голяма месечна вноска, липса на утвърден месечен бюджет и лоши потребителски навици.

Финансовата култура е нещо, което върви ръка за ръка с дисциплината. Ако даден човек няма и не знае как да си изготви месечен бюджет, има голяма вероятност да не може да се справи с месечните си разходи и постоянно да не му остават пари за тях, защото ги харчи за други неща. Утвърждаването на месечен бюджет дава спокойствието от разчета на финансите. Така дадения човек знае точно с каква сума ще разполага след като си плати всичките разходи и няма да харчи повече.

Неконтролираното купуване на стоки, от които нямате нужда всъщност е нищо повече от лош потребителски навик. За да можете да се справите с него ви е нужна само дисциплина и нищо повече.

Източник:  kredit-ins.com


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар