*
Борба с вредителите

КАК ЩЕ ЧЕСТВАТ 22 СЕПТЕМВРИ В МОНТАНА

|
КАК ЩЕ ЧЕСТВАТ 22 СЕПТЕМВРИ В МОНТАНА

Монтана ще отбележи Деня на независимостта с шествие и с концерт на рок група „Епизод”. В навечерието на празника дефилето по улица „22 септември” ще поведат Духовият оркестър към ПМГ “Св. Климент Охридски” и Мажоретният състав на Младежкия дом. Шествието ще тръгне в 18,00 ч. на 21 септември от началото на улицата, носеща името на бележитата дата. Шествието ще продължи по бул. „Трети март”, за да стигне до пл. „Жеравица”. След реч на кмета Златко Живков в знак на признателност ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

Непосредствено след церемонията по повод обявяването Независимостта на България своите патриотични песни ще изпълни рок група „Епизод”. На импровизираната естрада пред Паметника на загиналите във войните ще подгряват групите от Монтана Jack In The Box и Triumph of Neptune. При дъждовно време концертът ще се състои в Общински младежки дом.

Рок група „Епизод” ще представи в Монтана песни от новия си все още неозаглавен албум и добре познати парчета с патриотични мотиви, уточни бас китаристът на групата Симеон Христов. Макар че е създадена преди 22 г. бандата нашумя през 2000-та, когато създаде песни по стихове на националните поети Иван Вазов и Христо Ботев. През 2002 г. на музикалния пазар излезе албумът „Българския бог”. Той донесе на „Епизод” многобройна и вярна публика. Година по-късно с албума „Мъжки песни” те продължиха традицията да съчетават поезията на наши класици с рок музика и български фолклор.

През лятото на 2004 година „Епизод” създадоха музиката на своята рок опера „Патриарх Евтимий” по текстове на Иван Вазов и Радко Радков. Премиерата й бе в максимално автентична среда - на възстановения дворец на българските царе на крепостта „Царевец” във Велико Търново. В тази продукция групата реализира още една своя мечта – включи в изпълненията си и църковен хор.

През 2006 година „Епизод” издадоха албума „Нашите корени”. През същата година музикантите получиха и своето международно признание. Списания и вестници в Австрия, Канада, Полша, Аржентина,САЩ и Германия анализират и дават отлична оценка на съчетанието рок музика – български фолклор – църковнослявянски ортодокс. На 3 януари 2007 година английската Би Би Си обявиха „Епизод” за най-качествената българска рок група. През 2008 г. групата издаде албума ”Старият войн”, а две години по-късно ”Народът на Дуло”.

Любопитна подробност е, че китарист на група „Епизод” е младият композитор Васил Бележков, който спечели трета награда в Националния конкурс за нова творба за духов оркестър, обявен от Община Монтана през 2011-та.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар