*

КАК СЕ ПРАВИ ПОМЕН С ЧУЖДА ПИТА

|
КАК СЕ ПРАВИ ПОМЕН С ЧУЖДА ПИТА

Дойче Веле

Много се размириса около българската връзка в скандала с лобиста Петер Хохегер. Има съмнения, че с пари от София той е подкупвал австрийски политици. И в България обаче не всичко е чисто около тази поръчка.

През 2008 година австрийският лобист Петер Хохегер е бил нает от социалистическото правителство на премиера Сергей Станишев да проведе рекламна кампания на България в ЕС. Целта - да се повиши имиджът на страната в чужбина. Услугата е била оценена на сумата от 1 милион евро, които са му били преведени от България.

Каква е ролята на Щрасер?

От тях 100 хиляди евро обаче са "кацнали" в личната банкова сметка на бившия вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер - под формата на изплатен хонорар. В документите по договора със София обаче никъде не фигурира името на министъра.

А от редовните доклади, изпращани от Хохегер на българското правителство, никъде не личи Щрасер да има някаква заслуга в изпълнението на проекта, което да обясни и хонорара му, пише по темата вестник Ди Пресе.

Австрийските медии се връщат към управлението на Станишев

В интервю за вестник Капитал бившият български премиер Станишев казва, че нито познава Щрасер, нито се е срещал с него, а най-малкото има представа каква роля е изпълнявал той в поръчката от София.

Пред разследващите органи в Австрия обаче бившият вътрешен министър казва: "Хохегер имаше един чуждестранен клиент, който имаше някакъв проблем. Аз му помогнах за решаването на проблема". В какво по-точно се изразява тази негова помощ и кой е чуждият клиент - това Щрасер не е пожелал да уточни.

Шуробаджанащина в действие

Австрийският Ди Пресе разполага с доказателства и за други нарушения по договора със София. Така например като български подизпълнител е била наета фирмата на приятелката на тогавашния български премиер Моника Янова, еднолична собственичка на агенция "Актив груп". През нейната фирма е преминавала цялата логистика и рекламните прояви по договора с Хохегер.

Името на Янова се появява и в друга сходна ситуация: през 2006 година правителството на Станишев също възлага на Хохегер да работи за подобряване имиджа на българската икономика. И отново като подизпълнител е наета фирмата на приятелката на Станишев без да е проведен конкурс за възлагане на обществена поръчка.

Това законово изискване е било заобиколено с помощта на един евтин трик - като възложител на поръчката не фигурира българското министерство на икономиката, а фирма, подчинена на министерството. Тя, от своя страна, избира за подизпълнител фирмата на приятелката на премиера Станишев.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар