*
Борба с вредителите

КАК ДА СЕ ХРАНИМ, АКО СТОМАХА НИ СЕ ОПЛАКВА

|
КАК ДА СЕ ХРАНИМ, АКО СТОМАХА НИ СЕ ОПЛАКВА

Доста хора страдат от различни стомашно-чревни проблеми. Не са малко и тези, които не търсят помощта на гастроентеролог, а се опитват да се лекуват сами. Често обаче подобно самолечение може да доведе до необходимостта от операция за резекция на стомаха. А след нея възниква въпросът: “Какво може и какво не може да се яде?”.

Резекция на стомаха означава неговото частично отстраняване. Ако всичко е наред, храната от хранопровода постъпва в стомаха и там се задържа толкова дълго, колкото е необходимо за нейното преработване. Ако част от стомаха липсва, храната попада веднага в тънкото черво. Съответно тя не може де отлежи и да се преработи от необходимите стомашни сокове. Тя влиза твърде бързо в контакт с тънкото черво, което е апаратът за поглъщане на веществата. И ако например храната съдържа лесно усвоими въглехидрати, този процес се извършва особено бързо и са възможни колебания в нивото на захарта в кръвта.

Ако храната не преминава през необходимия път, тя попада в червата непреработена. В резултат на това възниква усещане за тежест и подуване на стомаха. Могат да се появят главоболие, потене, сънливост, отпадналост. Тези явления най-често се наблюдават след приемането на гореща или сладка храна.

За да може храносмилателният тракт да се приспособи към новите условия, храненето трябва да бъде щадящо. То трябва да става 5-6 пъти дневно, но в малки количества. Ограничете се от употребата на сладки храни. Чай, компот, мляко и т.н. можете да приемате половин час след ядене. Количеството течност, приета по време на едно хранене, не трябва да превишава 200 мл.

Особено полезни за човека, прекарал резекция на стомаха, са белтъчините, които се съдържат в постното месо, рибата, яйцата, изварата, кашкавала. Включете в менюто си плодове, зеленчуци, сокове, билкови отвари. През първите 2-3 месеца след операцията приемайте нарязани на ситни парченца или настъргани на ренде продукти, които са приготвени на пара, и пийте сокове и кисели.


ОЩЕ ОТ "ЗДРАВЕ И КРАСОТА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар