*
Борба с вредителите

КАК ДА ПРЕДПАЗИТЕ ДОМАТИТЕ СИ В ОРАНЖЕРИИТЕ?

|
КАК ДА ПРЕДПАЗИТЕ ДОМАТИТЕ СИ В ОРАНЖЕРИИТЕ?

Независимо дали отглеждате доматите си на открито в градината или в парник, има някои вредители, които не признават бариери. За да си осигурите качествена и богата реколта, несъмнено трябва да се погрижите за вашите насаждения и тяхната защита. 

Един от най-добрите начини за постигането, е чрез приготвянето на ефективни препарати за пръскането им, споделят от Парник БГ.

Кои са най-честите болести по доматите?

През всеки етап от отглеждането на насаждения може да възникне причинител на зараза и проява на болестно състояние – от семената до крайната продукция. 

Екипът от специалисти на Парник БГ коментират кои са най-честите болестни състояния и вредители по доматите:

  • Брашнеста мана – причинител на това болестно състояние е гъбата Leveillula taurica. Най-често се развива при домати, които са отглеждани на закрито, защото в оранжерията има висока влажност и повишена температура, което създава предпоставка за колонизирането на вредителите. Проявява се с жълти петна по листата, а на по-късен етап почернява и плода;
  • Листни въшки – те атакуват най-много листата, като изсмукват соковете им. Можете да откриете наличието на листни въшки по ситните перфорации, образувани върху листата;
  • Сиво гниене – широко разпространено заболяване по доматите, развиващо се предимно в полиетиленовите оранжерии, което създава предпоставка за правилно третиране и грижа, което да елиминира причинителите за заболяването. Проявява се с потъмняване на листата, гниене на стъблата и унищожаване на крайната продукция.

Ефективни средства за борбата с вредителите по доматите

Ако не искате да използвате тежки фунгицидни и инсектицидни препарати, имате възможност да си подготвите домашни рецепти, доказали своята ефикасност и незастрашаващи здравето на вас и домашните ви любимци. Такива доказани средства, са:

  • Коприва – приготвяне на работен разтвор за пръскане на доматите е отличен начин да се справите с листните въшки. За направата на работния разтвор се използват 5 литра вода и 1 кг коприва, като двете съставки се слагат да заврат заедно, след което течността се отцежда и използва за пръскане с ръчна пръскачка. Обработват се листата;
  • Сода – тази съставка е известна със своето антисептично и антибактериално действие. Содата е отлично средство в борбата с брашнестата мана. На 10 литра вода се добавя 75-100 гр сода, като в добавка можете да сложите и течен сапун, действащ срещу листни въшки. Обработват се листата, където вредителите първо атакуват.

Навременните и профилактични мерки могат да ви помогнат за постигането на качествена и богата реколта.

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар