*
Борба с вредителите

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩ ВОДЕН ФИЛТЪР ЗА ДОМА И ОФИСА

|
КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩ ВОДЕН ФИЛТЪР ЗА ДОМА И ОФИСА

За всеки днес е ясно, че чешмяната вода е негодна за пиене, въпреки че се третира в пречиствателни станции. Освен остарялата водопроводна мрежа, редица други фактори причинят допълнителното ѝ замърсяване, затова посредством тест в лаборатория можем лесно да проверим какви точно показатели влошават качеството ѝ.

За щастие, вече съществуват различни екологични, модерни и бюджетни начини сами да си осигурим безопасна вода за пиене у дома и в офиса. Един от най-използваните, благодарение на своята ефективност, е водният филтър. 

Предложенията на производителите на водни филтри варират според дизайн, размери, степен на ефективност и място за поставяне. Това често затруднява избора, но в настоящата статия ще ви споделим няколко полезни съвета, защото решението да използвате филтрираща система за вода вместо чешмяна или скъпа бутилирана вода с неясна годност, има много предимства.

Как да прецените от какъв филтър имате нужда

Разглеждайки различните видове филтри, ще се убедите, че всеки от тях има по-специфична насоченост към определени замърсители. Информирайте се кои са характерните замърсители на водата във вашия регион. Колкото повече са те, толкова по-комплексна трябва да бъде системата.

Не е маловажно също и колко вода консумирате ежедневно, а това ще зависи от броя членове на семейството или служители в офиса ви.

Добре е също да решите дали желаете чиста вода само за питейни нужди (например в кухнята или стаята за релакс), или предпочитате пречистена вода за всички точки. От отговора на този въпрос ще се определи оптималното място за монтаж на водния филтър – само в едно помещение или на централния водоснабдителен кран.

Между какви водни филтри може да избирате

По-голяма част от системите за филтрация работят с няколко степени на пречистване, като при отделните етапи се използват филтри за задържане на определени примеси. За да бъде добра системата, трябва да отстранява поне 10 замърсителя, като броят при някои достигна и 50.

Едни от филтрите могат да се поставят на крана на чешмата или под мивката, а други  от типа РОЕ – на мястото, откъдето водата влиза в дома. Особено удобни за малък офис са настолните машини за вода или тези, които позволяват монтаж директно на плота в кухнята.

Щом търсите воден филтър, трябва да знаете, че много често като синоним се използва терминът „пречиствател за вода”, което не трябва да ви обърква. По принцип пречиствателят за вода е по-общо понятие и включва няколко сегмента, т.е. повече филтри. Но наименованията в повечето случаи са взаимозаменяеми.

Като имате предвид тези уточнения, ето сред кои популярни водни филтри може да изберете подходящия вариант, пасващ идеално на условията във вашия дом или офис.

Филтър с активен въглен

Най-често срещаните системи за филтрация съдържат гранули активен въглен или карбонов блок. Щом водата премине през въглеродните частици, всички нежелани химикали остават „залепени” към многобройните пукнатини на въглена. Карбоновите филтри не могат да премахнат варовика, минералите и други твърди вещества, но подобряват мириса и вкуса на водата.

Система с обратна осмоза

Тези системи разполагат с мембрана с много малки пори. Водата преминава през нея, като се освобождава по напълно естествен физичен път на 99% от олово, живак, разтворени соли, неорганични вещества, вируси и други. 

Йонообменен филтър

Ако водата ви е твърда, ще се омекоти с помощта на йонизатор. Йонообменният филтър се състои от множество зеолитни зърна. Те съдържат натриеви йони, които заменят калциевите и магнезиевите такива, които освен че вредят на здравето, се отлагат и по съдовете и електроуредите, използващи вода.

UV филтър

С помощта на UV лъчението се разрушава ДНК на микроби, вируси, бактерии и други опасни микроорганизми и те не могат да се възпроизвеждат. Запазват се полезните минерали, но UV филтърът не унищожава химическите замърсители. В системите за филтрация той е последен етап.

Всеки от водните филтри предлага специфични предимства, от които може да се възползвате в зависимост от потребностите си. Ако искате да си гарантирате идеално пречистена вода, системите с обратна осмоза са най-добрият вариант, открит до момента. Върху избора на всеки от нас влияят различни фактори, но най-важното е да си осигурите чиста питейна вода – ключово условие за добрата хидратация и защита на здравето.

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар