*
Борба с вредителите

КЪДЕ Е ШЕФЪТ НА КАБИНЕТА НА МИНИСТЪР НАЙДЕНОВ?

|
КЪДЕ Е ШЕФЪТ НА КАБИНЕТА НА МИНИСТЪР НАЙДЕНОВ?

Webcafe.bg, по OFFnews.bg Къде е Мартин Христов - началник на кабинета на земеделския министър и най-доверен човек на Мирослав Найденов, е най-пазената тайна в държавата в последните седмици.

По информация на OFFNews.bg Христов е арестуван през септември от ГДБОП за кратко и после е бил освободен. Забелязан е в парламента миналата седмица с депутат от ГЕРБ.

Информацията за задържането на Христов била потвърдена от служители на земеделското министерство. Там темата за ареста на бившия им началник е сред най-обсъжданите.

От OFFNews многократно са опитвали да се свържат с министър Мирослав Найденов. Веднъж телефона му вдигнала жена, която препоръчала да се свържат с пресцентъра. От пресцентъра обяснили, че Мартин Христов от два месеца не работи в министерството. Тъй като вече не е техен служител, нямат информация какво става с него. Уточнили само, че не е уволнен, а е напуснал доброволно.

Градският прокурор Николай Кокинов и шефът на следствието Бойко Найденов казали, че не знаят нищо за арест на Христов.

Най-интересна била реакцията на шефа на ГДБОП Станимир Флоров, който отговорил на две обаждания на OFFNews.bg с молба да потвърди или отрече за ареста на Мартин Христов, с въпроса "Вие откъде ми имате телефона?"

От OFFNews потърсили и самият Мартин Христов на личния му телефон. На обръщението "Г-н Христов", той отговорил с "Да", но след като чу по какъв повод го търсят, казал, че е станала грешка и телефонът не е на Мартин Христов.

Мартин Христов е кадър на ДПС, припомня OFFNews. От квотата на ДПС бе и Мирослав Найденов, когато бе главен секретар на Националната ветеринарно медицинска служба. От поста си Найденов бе уволнен, след като с разрешение на службата му бе внесено 75 тона 20-годишно ирландско месо.

Първоначалните данни бяха, че разрешителното за внос е изпратено от факса в кабинета на Найденов. По-късно Найденов оспори това и бе възстановен от съда. Един от съдиите подписа решението с особено мнение.

По неофициална информация на OFFNews задържането на Христов е свързано с далавери в държавното предприятие "Напоителни системи" към земеделското министерство. На 18 септември заради тях е арестуван Радко Ганчев от Силистра, собственик на фирма "Медведев СС". Ганчев извадил и нарязал за скрап 45 километра тръби от стратегически за Добруджа водопровод. Заедно с него е арестуван и Стефан Кънев, който бил консултант по нарязването.

По време на делото във Варненския апелативен съд, адвокатите заявили, че тръбите са нарязани по договор с държавното "Агроводинвест" ЕАД. Водопроводното съоръжение не работело и със заповед на Министерството на земеделието и храните било обявено за бракуване.

Прокуратурата контрира, че не случайно след демонтирането тръбите са предадени за скрап във фирма на жената на Ганчев.

Проверките в "Напоителни системи" започнаха през пролетта след серия парламентарни питания на депутати от левицата.

"Пред мен в парламентарен контрол министър Мирослав Найденов каза, че не са издавани заповеди за вадене на тръбите в Силистра и че нямат проведена обществена поръчка, а аз знам, че има фирма, която ги вади с негова заповед - казва пред OFFNews депутатът от БСП Антон Кутев - Радко Ганчев го арестуваха просто защото той говореше много - освен че е извадил тръбите и спечелил 8 милиона от тази работа, ами го разказваше из цяла Силистра. Разказваше как две трети му искали от ГЕРБ, ама той ги будалкал и им давал само една трета. Понеже много говореше, нямаше как да го оставят на свобода, та го арестуваха, за да млъкне".

Кутев твърди, че през последните месеци Ганчев си е купил яхта и коли за над 1 млн. лв.и допълва: "Случаят с Ганчев го дадох в Комисията за корупция по високите етажи на властта в парламента".
Интересът към "Напоителни системи" започна през февруари, когато язовирна стена се скъса и заля село Бисер. Малко по-късно се разбра, че началникът на "Напоителни системи" Георги Харизанов няма висше образование. За сметка на това има присъда за изнудване и още 2 висящи дела. Пикантерията, че е молил ГДБОП да му изтрие профила в сайта за запознанства Sladur.com, бе най-малкият му проблем.
Точно както и при случая с Калина Илиева, министър Найденов каза, че не е знаел.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар