*
Борба с вредителите

ЖЪЛТ КАРТОН ЗА МЕДИЙНАТА СВОБОДА

|
ЖЪЛТ КАРТОН ЗА МЕДИЙНАТА СВОБОДА

Очаква се в България да дойде специална наблюдателска мисия от Европа

Весислава Антонова
Капитал

Това, че България има сериозни проблеми със свободата на медиите, поне от няколко години не е новина. Критики за състоянието на сектора се произнасят постоянно от европейски неправителствени организации, "Репортери без граници", Freedom House и други важни международни организации.

Тази седмица проблемите на медийната среда отекнаха в европейския парламент и провокираха еврокомисаря по телекомуникациите и медиите Нели Крус да каже: "Въпросът със свободата на медиите в България е личен приоритет за мен. Когато ситуацията в една страна може да наруши законите в ЕС и общите ценности, не се страхувам да казвам нещата открито. Готова съм да приложа целия политически натиск, който е необходимо."

Така България, която е на прага на остро критичен мониторингов доклад за правоохранителната система, е на път да си навлече нов, този път за медиите. До подобни мисли довежда провелото се в сряда в Европейския парламента (ЕП) публично изслушване, организирано от групата на либералите за свободата на медиите в България.

Европейската комисия се възмути

Комисарят смени програмата си и дойде на събитието, макар предварително нейното участие да не беше предвидено. "Защитата на основните ценности като медийната свобода в България и в другите държави, членки на ЕС, не е даденост - трябва да се борим за нея всеки ден", каза Крус, цитирана от вестник "24 часа".

Тя добави, че унгарското правителство все още не успява в усилията си да спази европейските норми, включително за свободата на медиите. "Но винаги съм казвала, че следя развитията в други държави членки също толкова отблизо и затова днес съм тук", подчерта Крус.

Тя допълни, че случаят с България изглежда тревожен. "Известни неправителствени организации като "Репортери без граници" класират България на 80-о място в най-новия индекс за свобода на световния печат - на самия край на всички европейски държави членки - това трябва да разтревожи всички нас", каза Крус.

Тя посочи още, че е чела смъртни заплахи срещу журналисти в България. "Нека бъда ясна: заплахата с насилие никога не е приемлива част от демократичния дебат", каза еврокомисарят по телекомуникациите и медиите.

На изслушването в Брюксел организаторите от групата на либералите бяха поканили Съюза на издателите в България (СИБ), български журналисти и европейски експерти по медии. "Ако в София е останала някаква свобода на словото, то в провинцията тя напълно липсва", коментира Оливие Базил, генерален директор на "Репортери без граници", цитиран от вестник "Труд".

Той се изказа критично и за финансирането на повечето печатни медии в България. Европейски издатели ще посетят България в близко бъдеще, за да се запознаят лично със ситуацията на медийния пазар и състоянието на свободата на словото, съобщи Франсин Кънингам, изпълнителен директор на Асоциацията на европейските издатели на вестници.

Критики по Рихтер

По време на обсъждането имаше критики и от български представители към собствениците на медии. Илияна Беновска от радио К2 заяви, че "медиите са притежание на олигарси и престъпници", а сценаристът от "Шоуто на Слави" Иво Сиромахов нарече скандално отношението между медиите и властта.

"Не може всички медии да бъдат под един знаменател. Както във всяка европейска държава може да има подкупни чиновници, митничари и прокурори, така и в медиите", коментира Любомир Павлов, съиздател на "Труд" и "24 часа" и председател на СИБ. Той обясни, че медиите им "са обективни - когато правителството върви във вярна посока, го подкрепят, когато бърка - не мълчат. Битката с престъпността - отвличания, източване на ДДС, арести на знакови фигури, е един от успехите на кабинета, който не бива да бъде премълчаван".

Съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Теодор Захов коментира, че проблемите в България не са чужди на ЕС, но тази среща е изострила вниманието.

"В България свободата на словото не е забранена, но монополът на една медийна група задушава гласовете на останалата преса. По-големият проблем е, че медии се изкупуват със средства, които българската държава косвено предоставя. Тази схема не е създадена от сегашното управление, обаче сегашното не прави нищо, за да я прекрати, и се радва на медийния комфорт", каза Захов.

По думите му тази конструкция е удобна за всяко управление. "В България има изкривяване на медийния пазар, а медиите не изразяват свободно мнение и осигуряват комфорт на управляващите."

Той посочи и друг проблем - че пазарът на разпространението на печатни издания е монополизиран. Захов допълва, че монополът е придобил "такава масовост, че задушава гласовете на останалата преса. Тук сме, защото въпросът не може да бъде решен в България, а се налага да бъде изнесен".

Асоциацията на европейските издатели на вестници (ENPA) призова правителството в София спешно да реагира на притесненията за свободата на пресата в България. В официално съобщение на организацията, разпространено в четвъртък, се посочва, че позицията последва изслушванията за свободата на медиите в България, проведени в сряда в Европейския парламент.

На изслушванията "български издатели и журналисти дадоха примери, включително за ограничения в пазара за разпространение на печатни издания, които дават основание за опасения за свободата на пресата".

Президентът на ENPA Ивар Русдал каза: "Като член на Европейския съюз ние изцяло очакваме от правителството на България да се вслуша в тревогите, изразени от местни медии, и да предприеме бързи и решителни мерки, нужни за гарантиране на това независимите медии да изпълняват важната си роля в демократичното общество.

ENPA* прие поканата от българските издатели да организира мисия за установяване на фактите с цел изясняване на ситуацията в България и особено що се отнася до начина, по който функционира пазарът за разпространение на печатни издания."

Никаква тревога обаче, още по-малко идея как да се промени състоянието на медийната среда не проличава от думите на представители на политическите сили, с които "Капитал" разговаря (виж dnevnik.bg и "Капитал Daily"). Очевидно, както в много други случаи, важна за обществото тема трябва да дойде от Брюксел, за да получи чуваемост в София.

*ENPA е международна неправителствена организация, представляваща вестници, публикувани на всякакви платформи. Тя представлява над 5200 национални, регионални и местни издания, публикувани в 23 от страните, членки на ЕС, а също така в Норвегия, Швейцария и Сърбия.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар